Kā Masļenicu jeb gardos pankūku svētkus aizvadīt veselīgāk?

Viedoklis 21.februāris 2020
 
Lifehacks.lv
VG Viktorija Gabrjuna
 
Katru gadu februāra beigās tiek svinēti slāvu tradīciju svētki "Masļenica", kad galdā tiek liktas gardas jo gardas pankūkas ar iebiezināto pienu un krējumu, ievārījumu un šokolādes sviestu un vēl, un vēl... Bet vai šie kalorijām bagātie svētki šodien ir "atļauti", ņemot vērā to, ka cilvēki ar pilnu sparu metušies veselīga dzīvesveida kultā.

Veselīga dzīvesveida piekritējus var iedalīt divās grupās. Pirmajā grupā ietilpstošie drīzāk ir veselīgā dzīvesveida sludinātāji, ja tā var teikt. Ar skaļiem lozungiem viņi kliedz, cik slikti ir govs piena produkti, kviešu milti var "nogalināt", arī cukurs ir balta nāve.

Otrajā grupā ietilpstošie savukārt ir "klusie" veselīgā dzīvesveida dzīvotāji. Viņi ir pārāki par skaļiem lozungiem, viņi dzīvo tā, kā vēlas, nevienam neuzspiežot savu veselīguma kultu un, kas interesanti, - meklē veselīgas alternatīvas neveselīgajiem produktiem un ēdieniem.

Pirmās grupas pārstāvji skaļi bļaus, ka "Masļenica" ir "slikti svētki", argumentējot ar neveselīgajām pankūkām no baltajiem miltiem, kas ceptas eļļā un pārlietas ar treknajām un cukurotajām mērcēm.

Savukārt otrajā grupā ietilpstošie vienkārši dalīsies, piemēram, ar recepti pilngraudu auzu miltu pankūkām, kas pārlietas ar svaigu zemeņu mērci. Izklausās gardi, vai ne?

Tieši tā! Ja labi padomā, ir tik daudz veselīgu alternatīvu treknajām pankūkām, kas ir ne mazāk gardas.

Piemēram, pankūkas var pagatvot no pilngraudu auzu miltiem. Kur tādus iegādāties? Vienkārši samalt auzu pārslas. Pufīgas pankūkas sanāks no griķu miltiem. Pankūkas ar neparastu garšu iespējams iegūt no mandeļu miltiem. Vēl ir rīsu, rudzu, pat kokosriekstu milti. Un kāpēc lai no tiem nepamēģinātu pagatvot pankūkas? Bet var iet vēl tālāk un pagatavot pankūkas vispār bez miltiem, vienkārši sajaucot olas ar banānu. Veselīgās pankūkas var pārliet, piemēram, ar svaigu, sablenderētu ogu mērci.

Jebkuri svētki IR jāsvin, jo īpaši nevar laist garām tik gardus svētkus kā "Masļenicu". Atliek tikai izvēlēties, ko likt galdā - ierastās kviešu miltu pankūkas ar krējumu vai auzu miltu pankūkas ar zemeņu mērci.

Veselīgo pankūku receptes:

Banānu olu pankūkas

Nepieciešams: 1 banāns, 2 olas, ceturtdaļtējkarote cepamā pulvera

Pagatavošana: banānu saspaida ar dakšiņu vai sablenderē, kamēr masa kļūst viendabīga. Banānu masā iejauc olas un cepamo pulveri. Kārtīgi samaisa un cep uz pannas.

Griķu miltu pankūkas

Nepieciešams: 100 grami griķu miltu, 2 olas, 2 banāni, šķipsniņa sodas, lai pankūkas izdodas “pufīgākas”, kāds saldinātājs - medus, stēvija.

Pagatavošana: Samīca banānu ar dakšiņu, sakuļ olas, pievieno miltus un nedaudz sodas. Kārtīgi samaisa un cep uz pannas.

Lai gardi svētki!

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija