Paša šūta maska - kā par to parūpēties?

Viedoklis 11.maijs 2020
 
Lifehacks.lv
BP Baiba Puriņa
 
Tagad sejas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā būs jānēsā obligāti. Jau šobrīd dažādi radošie prāti tās steidz radīt tādas, lai arī vizuāli mums tās būtu patīkamāk nēsāt. Pie pašu šūtas maskas tiku arī es. Noteikti nevilināja doma iegādāties nu jau pārcenotās medicīniskās maskas, kuras uzreiz pēc lietošanas jāmet ārā. Pašu šūtā maska tomēr kaut kā liek sajusties labāk. Taču kā pareizi ar tādu apieties?

Sejas masku radīšana

Šādi tapa mana sejas maska, kas man pašai nedaudz atvieglo tās nēsāšanu, jo jāteic, ka sejas masku vilkšana ir delikāta padarīšana. Nevar atbrīvoties no sajūtas, ka uz sejas ir svešķermenis. Tomēr, kaut vai paskatoties skatlogā, vismaz šķiet, ka esi saglabājis kaut kādu individualitāti.

Sejas maskas pagatavošanai nepieciešams audums, oderi (var izmantot to pašu audumu), neausts audums, gumija un nelielas iemaņas šūšanā. Vispirms piegriež auduma gabalu (19 x 24 centimetri). Tad izgriez divas vienādas oderes (18 x 13 centimetri), kas izmēra ziņa ir māzākas par izgriezto auduma gabalu. No sākuma pie aduma tā kreisajā pusē augšpusē un apakšdaļā piešuj oderes, tās piestiprinot arī auduma malai. Auduma vidusdaļā tās pārklāj vienu otrai, lai starp tām paliek tāda kā kabatiņa, kurā ievietot neausto audumu.

Tad no malām pamata audumu ieloka 3 faltītēs un nošuj ar šujmašīnu. Visbeidzot ieloki un nošuj sānu malas, lai starp tām būtu iespējams ievērt gumijas.

Lifehacks.lv

Līdzīgas maskas šūšanu demonstrējusi arī ukraiņu dziedātāja Anna Sedakova.

Šis ir viens no daudzajiem veidiem, kā radīt pašam savu sejas aizsargmasku. Ja neesi nasks šuvējs, noderēs minūtes laikā uztaisāmā sejas maska, kuru vari uzmeistarot, ņemot talkā papīra dvieli, gumiju un skavotāju.

Ja tev dizains nav svarīgākais, vari vienkārši uzšūt masku no neausta auduma, kas vizuāli līdzināsies ķirurģiskajām maskām. Patiesībā tādu vari salīmēt arī ar karsto līmi. Jāteic, ka absolūts ortodokss būs maska/respirators no plastmasas pudeles, bet varbūt prāts nesas uz ko neikdienišķāku.

Kā par masku parūpēties?

Sejas maskas nēsāšana prasa arī zināmas iemaņas. Piemēram, tās pareiza uzvilkšana, nēsāšana un novilkšana patiesībā ir 7 soļu process. Tāpat ir svarīgi atcerēties, ka to nedrīkstam aiztikt, kamēr tā klāj mūsu seju. Jāteic, kas tas ir grūti- maska tomēr nedaudz "staigā" un refleksi vienkārši automātiski liek to pavirzīt ar roku, lai ir ērtāk. Es centos izmantot degunu un zodu, lai masku novirzītu sev vēlamā virzienā un ļoti piedomāt, lai pirksti tai uzreiz nepieķertos.

Ja vienreizlietojamo masku uzreiz jāizmet, ko iesākt ar šūdināto meistardarbu? Pirmkārt, labi, ja tam ir filtriņš, kuru tad uzreiz pēc lietošanas izņemt, ņemot vērā visus higiēnas soļus, kas minēti 7 soļu procesā. Otrkārt, masku jāmazgā, cik vien bieži tas iespējams. "CNBC" norāda, ka pietiks, ja masku vienkārši mazgāsi veļasmašīnā.

Jāatceras, ka maskas nēsāšana nekādi nemazina distancēšanās prasību- ar vai bez tās 2 metru distance ir obligāta.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija