Būs gardi! Kā savā ēdienkartē ieviest produktus, kas piemēroti vegāniem

Viedoklis 23.maijs 2020
 
lifehacks.lv
RL Rita Lazda
 
Mūsdienās arvien lielāku popularitāti iemanto dažādas produktu un ēdienu alternatīvas, kuras, iespējams, spēj veiksmīgi aizstāt mums līdz šim tik ierastos produktus. Man ārkārtīgi interesanti šķiet uzturā ieviest risinājumus, kas līdz šim bijuši aktuāli, piemēram, vegāniem. Nē, es neaicinu par tādiem kļūt, bet gan paskatīties, cik patiesībā produktu un ēdienu gatavošanas pasaule ir daudzveidīga.

Kā, iespējams, jau daudziem zināms, tad vegāni ir cilvēki, kuri uzskata par morālu pienākumu respektēt dzīvnieku intereses un tādēļ ne tikai nelieto uzturā nekādu dzīvnieku izcelsmes pārtiku - ne gaļu un zivis, ne arī olas un piena produktus, bet arī neizmanto dzīvnieku izcelsmes apģērbu un citādi mērķtiecīgi neiesaistās dzīvnieku izmantošanā.

To, ka šis dzīvesstils, iespējams, kļūst arvien populārāks, var pamanīt kaut pēc tā, ko varam atrast lielveikalos, kur dodamies iegādāties ikdienai nepieciešamos produktus. Piemēram, nu jau kādu laiku veikalos atrodami stendi, kur produkti īpaši piemēroti vegāniem. Tiesa, nevajadzētu aizmirst, ka vismaz daļu no tiem varam pagatavot arī paši.

Iespējams, esat pamanījuši, ka daudzviet šobrīd pie iecienītās kafijas varam izvēlēties ne vien ierastos piena veidus, bet arī pienu bez laktozes, vai kādu no augu valsts pieniem- sojas, mandeļu, auzu u.c. Protams, jārēķinās, ka tie ir nedaudz dārgāki nekā tradicionālie, bet jāatceras, ka mājās tos pagatavot varam arī paši. Izrādās, to izdarīt nav nemaz tik sarežģīti, un recepti, kā pagatavot mandeļu pienu vari atrast šeit.

Noteikti esi pamanījis, ka jau labu laiku veikalos nopērkami arī, piemēram, rīsu un auzu krējums, kā arī, piemēram, biezpiens bez laktozes.

Pat ja neesi vegāns, bet mājās vēlies pagatavot kādu alternatīvu zivīm, tad noteikti kā pirmo iesaku pamēģināt burkānlasi. Piekritīšu, iespējams, šis vārdu savienojums skan nedaudz amizanti, tomēr mani patīkami pārsteidza tas, cik patiesībā tā pagatavošana ir ātra, turklāt rezultāts ir tiešām baudāms. Kā to pagatavot atradīsi šeit.

Droši vien esi dzirdējis arī par vegāno saldumu un našķu pagatavošanu. Piemēram, bezē cepumus var pagatavot no šķidruma, kas atrodams konservēto turku zirņu burciņās. Tāpat no, piemēram, kokosriekstu piena var par pagatavot gardu putukrējumu. Nevajadzētu aizmirst, ka garšīgi un veselīgi kārumi, ko labprāt ēdīs arī vegāni, izdosies arī no Latvijā atrodamajiem augļiem. Ielūkojies šeit un uzzināsi, kā pagatavot ābolu čipsus.

Gadījumā, ja ar gatavošanu esi uz jūs un nevēlies tam lieki tērēt savu laiku, tad šobrīd arī dažādu produktu ražotāji Latvijā patērētājiem piedāvā iegādāties vegānās alternatīvas. Piemēram, "Rīgas piena kombināts" jau kādu laiku ražo "Nu Smoothie" dažādu augļu garšu sorbertus. Tāpat veikalos nopērkams augļu saldējums "Avenei", kurā neatradīsi nedz pienu, nedz krējumu.

Esam arī sagatavojuši recepti, lai mājās vari pagatavot savu "Snickers" batoniņu, kurš tapis no sastāvdaļām, kas piemērotas vegāniem.

Ja tavās mājās arī šobrīd plauktā stāv griķi, tad nesēdi rokas klēpī salicis, bet pagatavo gardos griķu krekerus. Jā, arī tos var saukt par kārumiem vegāniem.

Tāpat šobrīd nopērkamas dažādas maizes, kas, piemēram, tapušas no griķu, mandeļu, kokosriekstu miltiem, ir bez glutēna. Ja vēlies, tad vari pamēģināt, kā mājās pagatavot gardo banānmaizi.

Manis nosauktās lietas noteikti nav vienīgās alternatīvas, ar kurām reizēm aizstāt produktus, kas līdz šim bijuši tik iecienīti. Protams, atceries, ka pirms pieņem lēmumu, lai pievērstos tikai vegānismam, noteikti derētu kāda uztura speciālista konsultācija, tomēr, ja vēlies vien šos produktus baudīt kādu reizi nedēļā, izmanto mūsu sniegtos padomus. Lai izdodas!

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija