Cik patiesībā "veselīgie produkti" ir neveselīgi?

Viedoklis 5.jūnijs 2020
 
nra
VG Viktorija Gabrjuna
 
Veselīga uztura tēma savu popularitāti nezaudē, pat vēl vairāk - turpina uzņemt apgriezienus. Arvien vairāk cilvēku cenšas dzīvot veselīgāk - ēst veselīgāk. Taču lielajā informācijas gūzmā par to, kas ir veselīgi un kas nav, mēs viegli varam apjukt, jo diemžēl produktu ražotāji veselīgā uztura tēmu mēdz izmanto mums, parastajiem patērētājiem, gaužām "neveselīgā" veidā.

Pirmkārt, var teikt, ka veselīgajam uzturam kā tēmai ir savi atslēgas vārdi, uz kuriem mēs bieži vien veikalos mēdzam uzķerties. Piemēram, "protein", "fitness", "maz tauku" un tamlīdzīgi.

Jā, protams, ir daļa ražotāju, kuri, uz saviem produktiem izmantojot šos vārdus, tiešām, tā teikt, saka taisnību, un produkts tiešām satur augstu olbaltumvielu daudzumu vai ir "draudzīgs" figūrai.

Taču liela daļa ražotāju, es pat teiktu, lielākā daļa, izmanto šos vārdus uz iepakojuma kā reklāmu savam produktam, savukārt, izlasot produkta sastāvu, mati saceļas stāvus. Vienkāršiem vārdiem sakot, mārektinga triks.

Piemēram, zināji, ka daudzos tā saucamajos beztauku produktos (visbiežāk var redzēt beztauku jogurtus) ir milzīgs cukura daudzums? Tādā veidā beztauku produktam tiek piešķirta garša. Tāpat ļoti uzmanīgiem jābūt ar visiem musli batoniņiem, jo reti kuram tiešām ir labs sastāvs. Visbiežāk tajos ir kaudze cukura, uz kura fona tie pāri riekstiņi un auzu pārslas, kas ir batoniņā, vienkārši zaudē savu vērtību.

Nesen veikalā pamanīju Latvijas ražotāja šokolādes konfektes, uz kurām bija uzraksts "Protein". Jā, kaut kāda daļa olbaltumvielu tajās bija, taču cukura daudzums bija tik pat liels kā parastajās konfektēs. Tātad ar visu skaļo uzrakstu tās pašas konfektes vien bija.

Vispār iesaka, ka dienā varot apēst aptuveni 25-30 gramus cukura, kas ir piecas sešas tējkarotes. To varētu ņemt vērā, skatoties produkta sastāvu, lai izvērtētu, vai produkts satur daudz vai maz cukura.

Otrkārt, mums bieži vien iesaka vienu produktu aizstāt ar citu. Laikam viens no populārākajiem piemēriem ir - gribi ko saldu, apēd žāvētus augļus!

Bet zināji, ka augļu kaltēšanas procesā tie zaudē līdz pat 80% no tajos esošajiem vitamīniem un atnioksidantiem. Tāpat žāvēti augļi var būt bīstami, jo nereti ražotāji izmanto saldinātus sīrupus to pagatavošanā. Par šo un citiem populāriem uzskatiem par veselīgu uzturu, no kuriem tūlīt pat jāatsakās, mēs jau rakstījām. Vērtīgi izlasīt.

Vēl viens populārs piemērs - limonādes vietā iesaka augļu sulas. Ābolu sula no pakas šķiet veselīgāka par, piemēram, populāro "Coca cola" dzērienu. Patiesībā tajā ir vairāk kaloriju nekā kolā.

Kopumā gribētu ieteikt vēlreiz un vēlreiz "filtrēt" visu informāciju par veselīgu uzturu, un kas svarīgi - lasīt produkta sastāvu, jo var izrādīties, ka, vēloties ēst it kā veselīgi, savu veselību varam sabojāt vēl vairāk.

Te derētu izlasīt un ņemt vērā 6 it kā veselīgus ēšanas paradumus, no kuriem tūlīt pat jāatsakās, kur teikts, ka, piemēram, nevajadzētu atteikties no piena produktiem, taukiem, u.c. lietām.

Neļausim lētiem mārektinga trikiem sabojāt mūsu veselību.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija