Visu Jāņiem sagatavot pašiem vai tomēr pirkt gatavu veikalā?

Viedoklis 19.jūnijs 2020
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Šogad Jāņi būs citādāki. Vismaz tiem, kuri agrāk šos svētkus aizvadīja jautrās zaļumballēs. Taču ir lietas, kas visos laikos līgotājiem ir svētas - alus, siers, šašliks un vainagi. Un bez šiem elementiem Jāņi nebūtu Jāņi. Atliek vien izvēlēties- vai pēc tiem doties uz tirgu/lielveikalu, vai tomēr izmēģināt savus spēkus un visu sagatavot pašiem. Un, ja šogad uz balli nebūs jāsteidzas, varbūt ir vērts pamēģināt?

Jāņu galds nav iedomājams bez siera. Un būsim atklāti, nereti veikalā nopirktie Jāņu sieri patiesībā garšo pēc "gumijas" un kalpo vien par galda un svētku atribūtu. Vismaz es to esmu novērojusi savās svinībās un, lai gan man garšo sieri, šis noteikti nav iecienītāko sarakstā.

Taču šo sieru var pagatavot arī mājās, pat ja nedzīvo laukos un tev nav nevienas govs. Lauzām mītus un atklājām, ka Jāņu sieru var gluži labi pagatavot arī no veikalā pirkta piena. Nobaudījām un jāteic, ka tas tiešām garšo labi un ticu, ka pēc Jāņiem nebūs jāsatraucas par to, ko iesākt ar pāri palikušajiem sieru kalniem.

Ja tomēr izlem Jāņu sieru pirkt un negrasies noņemties ar tā siešanu, šī ceptā siera recepte var noderēt siera pārpalikumu likvidēšanai vai jaunu garšu izmēģināšanai.

Alus. Kur, nu bez alus! Šis ir laiks, kad pat tie, kuri šo dzērienu ikdienā nelieto, svētku laikā būs manāmi ar kausu rokās. Īsteni alus entuziasti noteikti jau ir izvēlējušies savus iecienītākos veidus un to krājumus jau laicīgi sagatavojuši. Lai svētkos nesanāk ķibeles ar alus pudeļu attaisīšanu, apskaties veidus, kā to var izdarīt bez pudeļu attaisāmā.

Alus jau nav tikai jādzer, to var integrēt arī receptēs. Vai alu vari brūvēt arī mājās pats? Protams, taču tas prasīs zināmas iemaņas un rezultāts var likt vilties. Tomēr vienmēr ir vērts izmēģināt.

Skaistākā Jāņu rota nenoliedzami ir vainags. Arī man klasiska Jāņu tradīcija ir došanās pēc pļavu puķēm agrā 23. jūnija rītā, lai vēlāk tās saliktu māla krūkās un pat izmēģinātu spēkus vainaga pīšanā. Jāteic, ka man tas ir piņķerīgs un ilgs process, kuru nekādi nav izdevies apgūt pilnībā. Svētku vakarā bieži saskaros ar to, ka vainadziņš kļust vaļīgs. Taču atzīšos, ka to pirkt nešķiet "pareizi", jo pašas pīts, lai kāds būtu rezultāts, tomēr ir savs. Šogad jāizmģina šis vainaga pīšanas veids, kurš, manuprāt, ir diezgan ērts un viegli veicams.

Visbeidzot, šašliks! Laikam jau pareizāk teikt- gaļas cepšana. Šeit tomēr paša gatavots būs labākā izvēle, jo marināžu iespējas ir tik daudz un dažādas. Turklāt šādi būs pārliecība par gaļas kvalitāti un zināmas visas marinādes sastāvdaļas. Mēs mājās arī vienmēr ļaujamies pašu gatavotas šašliku marinādes improvizācijai, kas nereti padara rezultātu vienkārši izcilu.

Tradicionāla šašlika vietā var izmēģināt sīpolu mizās gatavotus vistu spārniņus vai grilētas ribiņas.

Nav māksla visu gatavu nopirkt veikalā, bet daļa no svētku īpašās noskaņas, tomēr ir "savs pieskāriens". Šogad svinēsim Jāņus šaurākā lokā un mierīgāk, taču varbūt gardāk - ar pašu marinētu gaļu, sietu sieru un drosmīgāko līgotāju mājās brūvēto alu. Bet rotāsimies ar saviem pītajiem vainagiem. Es noteikti!

Priecīgus svētkus!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija