Kā izdzīvot pēc Jāņiem?

Viedoklis 26.jūnijs 2020
 
Lifehacks
VG Viktorija Gabrjuna
 
Tikko kā aizvadīti gada vasarīgākie un, iespējams, arī skaistākie svētki Jāņi. Esmu pārliecināta, ka lielākajai daļai svinētāju pandēmija netraucēja pavadīt svētkus ar draugiem un radiem, saēsties gardumus un iedzert ko stiprāku, kārtīgi izdancoties un negulēt līdz pat rīta gaismai. Ideāli, vai ne? Taču viss labais kādreiz beidzas.

Svētki ir beigušies un ir laiks atgriezties realitātē - tajā, kurā agri jāceļas uz darbu, kurā jānomaksā rēķini un veikalā jāsapērk pārtika.

Taču patiesībā viss nemaz nav tik bēdīgi, ja maina skatupunktu uz notiekošo. Jā, svētki un atpūta bija lieliska, taču kurš teica, ka Tava ikdiena ir briesmīga?

Ieteiktu svētkus uztvert kā iespēju "restartēties", lai pēc tam ar jaunu sparu atgrieztos pie ikdienas darbiem.

Tātad ar ko sākt? Pirmais, ko ieteiktu, atcerēties, kāds ir Tavs dienas ritms. Saskaņā ar ājurvēdas principiem fiziskās, psihiskās un garīgās veselības uzturēšanai svarīgs ir ne tikai ēdiens, bet arī pareizs dienas ritms. Ja tas ir pareizs, cilvēks kā dabas sastāvdaļa dzīvo saskaņā ar dabas ritmiem, un tas savukārt palīdz pareizi funkcionēt gremošanas sistēmai, trenē disciplīnu, rada iekšēju mieru, īsi sakot - rada priekšnoteikumus veselam nodzīvot garu un laimīgu mūžu.

Vēl viena svarīga lieta ir miegs. Vērot saullēktus un saulrietus, tas, protams, ir burvīgi, taču jāatceras arī par miega režīmu. Ja vasaras piedzīvojumu haosā ir grūtības iemigt, der izmēģināt TOP 7 padomus miega uzlabošanai. Piemēram, zināji, ka pirms miega nevajadzētu lietot viedierīces un ilgstoši skatīties televizoru, jo ekrāna izdalītā zilā gaisma nomāc melatonīna sintēzi un aktivizē organismu, bet skatītais un lasītais var lieki satraukt.

Ja līdz šim veselība ir atstāsta novārtā (jo vasara taču ir jābauda uz pilnu klapi!), pēcsvētku laiks, kad varbūt par daudz ieēsts un iedzerts ir īstais laiks, lai restartētu arī savu organismu. Pie tam daba vasarā ir tik devīga, ka tikai jāzina, kā visu varam izmantot savā labā. Piemēram, zināji, ka ir Jāņu zāles, ko izmantot veselību stiprinošos dzērienos, tostarp, rudzupuķes satur glikozīdus centaurīnu un gencianīnu. Šīs aktīvās vielas uzlabo gremošanu, stimulē žults izdalīšanos, tām ir diurētiska, pretiekaisuma un antispazmolītiska darbība. Tāpat arī augļi, dārzeņi un zaļumi, kas ir īsts vitamīnu avots, palīdzēs atgūties pēc svētkiem. Interesanti, ka redīsos ir daudz C vitamīna, beta karotīna, folātu, dzelzs, cinka, kālija un sēra. Tie labvēlīgi iedarbojas uz matu un ādas stāvokli.

Un pēdējais, ko vēlētos piebilst... Gadījumā, ja nu kādu vēl moka paģiras, derētu izlasīt, atcerēties un ņemt vērā ekspertu ieteiktos līdzekļus paģiru mazināšanai, piemēram, ingvera un banānu tēju.

Baudīsim ne tikai svētku laiku, bet arī ikdienu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija