Sargi sevi jeb neriskē ar pārlieku ilgu sauļošanos!

Viedoklis 3.jūlijs 2020
 
lifehacks.lv
RL Rita Lazda
 
Maija izskaņā speciālisti brīdināja, ka Latvijā sācies divu mēnešu periods ar gada augstāko ultravioleto radiāciju. Tiesa, tas gan daudziem nav liedzis turpināt baudīt saules peldes, tomēr derētu atcerēties, kāpēc ar to nevajadzētu aizrauties.
Tiem, kuri vasaras sezonā iecienījuši sauļoties jāatceras jau vairākkārt sniegti padomi, kuros norādīts, ka :
  • no saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem ir daudz vasaras raibumu
  • ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni
  • lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.
Lai gan augstākais ultravioletās radiācijas punkts bijis laika posmā ap 20.jūniju, joprojām jāievēro, ka no saules visvairāk jāsargājas laika periodā no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē.

Ņemot vērā, ka pārlieku bieža un ilga uzturēšanās saulē var veicināt arī ādas novecošanos, kā arī, piemēram, izraisīt apdegumu rašanos, jāatceras, ka saules aizsargkrēma lietošana tomēr ir obligāta. Jaunākās aptaujas gan liecina, ka teju katrs trešais iedzīvotājs Latvijā joprojām nelieto saules aizsargkrēmus.

Lai izvēlētos īsto produktu, kas šādās situācijās nepieciešams, jāņem vērā vairāki faktori. Dermatoloģe Kristīne Cīrule "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" jau norādīja, ka vispirms jāpārliecinās, ka saules aizsargkrēms pasargā no abiem - gan UVA un UVB stariem. Otrs faktors, izvēloties aizsargkrēmu, ir uz tā norādītais SPF (Sun Protection Factor) jeb aizsargspējas koeficents - tas norāda, cik reizes ilgāk var sauļoties bez riska apdegt. Protams, ar nosacījumu, ka pēc četrām stundām krēms jāuzklāj atkārtoti - pat ja nepeldaties. Arī tad, ja uz krēma norādīts, ka tas ir ūdens izturīgs. Tāpat ārste iesaka izvēlēties saules aizsargkrēmus, kas nopērkami aptiekā.

Iespējams, ka līdz šim nezināji, ka saules ultravioletais starojums tiek arī cauri stikliem. Kā sevi pasargāt no saules kaitīgās ietekmes šādās situācijās atradīsi šeit.

Tāpat jāatceras, ka liela nozīme ir arī apģērba izvēlei. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atgādina, ka atrodoties saulē, ieteicams sevi pasargāt, valkājot vieglu, gaišu apģērbu, kas nekarsē, bet nosedz ķermeni. Savukārt galvassega palīdzēs izvairīties ne vien no UV starojuma, bet arī no infrasarkanajiem siltumstariem, novēršot karstuma dūrienu.

Lai nepieļautu UV staru negatīvo iedarbību uz acīm, tostarp kataraktas veidošanos, jānēsā saulesbrilles ar UV staru filtru.

Arī Latvijā ir pieejams UV apģērbs, kurā iestrādātas speciālas šķiedras, kas pasargā no UV staru iedarbības. Tas ir ieteicams cilvēkiem, kuru ikdienas darbs saistīts ar atrašanos tiešos saules staros, piemēram, celtniekiem, ceļu būvniekiem.

Ja nu tomēr saulē esi uzturējies par ilgu, vai kāda cita iemesla dēļ guvis saules apdegumu, atceries, ka lai izvairītos no sāpēm un veicinātu apdegumu ātrāku sadzīšanu - jālieto efektīvs krēms pēc apdegumiem. Var izmantot alvejas gēlu, taču, iegādājoties to, pievērsiet uzmanību, lai tā sastāvā būtu 100% alveja. Pastiprināti dzeriet ūdeni, jo līdzās gūtajiem apdegumiem, organisms ir zaudējis lielu ūdens daudzumu.

Uz saulē apdegušas vai iekaisušas ādas liec mitrus tējas maisiņus, kas atvieglos ādas stāvokli. Vairāk par to vari izlasīt šeit.

Nevajadzētu aizmirst, ka mūsdienās pieejami arī citi alternatīvi veidi, kā ādai radīt iedeguma efektu. Tādu lietu, kā došanās uz solāriju gan neieteiktu, bet iespēju robežās, piemēram, iespējams izmantot dažādus paštonējošos līdzekļus. Dermatologs Raimonds Karls norāda, ka ir divu veidu paštonējošie līdzekļi. Pirmie vienkārši satur gaiši brūnu pigmentu, kas iestrādāts losjona vai krēma formulējumā. Otrie, un tādu ir lielākais vairums, satur melanīna akseleratorus (tie veicina pigmenta melanīna sintēzi vai tā oksidēšanos epidermas šūnās). Par pirmajiem cilvēki ne vienmēr ir sajūsmā, jo tie nedaudz iekrāso ne vien ādas virsmu, bet arī apģērbu.

Tāpat jāatceras, ka ļoti svarīga ir arī šo līdzekļu uzklāšana uz ādas, tāpēc pamācību, kā to pareizi darīt atradīsi šajā rakstā.

Ņemot vērā, ka speciālisti katru gadu atgādina, cik bīstama mūsu veselībai var būt uzturēšanās saulē, es pievienošos un novēlēšu ikvienam domāt par savu veselību. Jo ticiet man, dzīve bez vasarīga iedeguma ir nieks salīdzinājumā ar labu veselību! Esi vesels!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija