Par tām rudens lapām...

Viedoklis 9.oktobris 2020
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Rudens lapas! Krāšņākā dabas rota. Tūliņ, tūliņ jau straumēm vien cilvēki plūdīs uz vietām, kur koku pārvērtības manāmas vislabāk - slaveno Siguldu, Cēsīm, Kuldīgu un citām vietām. Taču pēc krāsu maiņas sākas lapkritis, kas pagalmu īpašniekiem un sētniekiem nozīmē kārtējo āra darbu dunu. Un tad nākamais solis- ko iesākt ar lapām?

Man rudens lapas parasti asociējas ar divām nodarbēm - to vērošanu un grābšanu. Kamēr pirmā nodarbe ir patīkama un parasti raisa ļoti skaistas pārdomas, otra tomēr tik ļoti neiet pie sirds. Turklāt pie mājas augošais ozols vienmēr parūpējas, lai to lapu ir vesels vezums. Gadu gaitā gan esam dažus trikus atkoduši, lai tā lapu vākšana būtu kaut nedaudz vieglāka, piemēram, mēs mājās tās uzreiz grābjam uz lielas plēves un tad tās ir vieglāk pēc tam pārnest, turklāt nav jādara dubults darbs ar lapu likšanu ķerrā.

Bet rudens lapas jau nav tikai grābšanai. Kurš gan no mums nav kādreiz ievēlies milzīgā lapu kupenā? To ga var darīt tikai savā pagalmā paša sagrābtajā kaudzē, lai neiznāk kāda šmuce- pilsētas kaudzēs var būt gan dažādi stikli un citi priekšmeti, kas var savainot, vai dzīvnieku izkārnījumi. Un vēl tā lapu čaukstoņa zem kājām, ar lapām "apsnigušie" parki un to celiņi. Ak, rudens romantika!

Bērnībā rudens lapas man asociējās ar to likšanu starp grāmatu lapaspusēm, tad par to aizmiršanu un vēlāk lielo pārsteigumu, kad, atverot grāmatu, no tās izbirst lapu drumslas. Taču tās, par kurām atcerējos, vēlāk izmantoju gan saviem "mākslas darbiem" vizuālajā mācībā, gan cita veida noformējumiem - kartītēm, dekoriem, aplīmēšanai. Patiesībā arī tagad derētu kādu rudens vakaru veltīt kāda skaista dekora izveidošanai. Kāpēc ne?

Šogad gribu beidzot realizēt pagājušā gada ieceri par eksperimentu, kurā rudens lapas pārvērst rotaslietās. Tad jau ar to, kas no tā iznāca, noteikti padalīšos arī ar jums.

Jā, rudens lapas nav tikai skatīšanās priekam un grābšanai. Tās taču var izmantot kā kompostu, kā dekoru, pat kā rozes ziedu. Piemēram, ar rudens lapu palīdzību var radīt ornamentu uz auduma. Vēl lieliska ideja ir izveidot no lapām rudenīgu bļodu. Tāda gan noderēs vairāk kā dekors, nevis praktisks sadzīves priekšmets, taču noskaņa un oriģinalitāte garantēta. Visbeidzot, kamēr sniega bumbas ir ierasta un tradicionāla dāvana/dekors/interjera priekšmets, rudens lapkriša bumba varētu kļūt par jauno hitu. Turklāt to var izveidot paša spēkiem.

Esot krāšņākā dabas mirkļa priekšvakarā, gribas teikt, ka tas jāizmanto uz pilnu klapi. Ļaujieties lapu virpuļiem un mākoņiem! Priecājieties to krāsu kupenās! Nebaidieties tajās dejot, dziedāt vai vienkārši tās "putināt" pa gaisu!

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Sagrābtās lapas putinot pa gaisu var no sētnieka dabūt ar grābekli pa.... Baiba nemaz nesaprot ko darīt ar sagrābtām lapām kur viņas likt un ja vēl kāds kaudzi izmētā pa gaisu - dancojot,tad gan smiekli nenāk.

9.oktobris 2020 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija