Vai tiešām kolagēns ir jaunās brīnumzāles?

Viedoklis 1.februāris 2021
 
Lifehacks
VG Viktorija Gabrjuna
 
Lai gan kolagēns kā uztura bagātinātājs ir zināms jau labu laiku, tā "zelta laiki", manuprāt, ir pienākuši tagad. Kolagēna reklāmas ir teju visur - interneta lapās, slavenību blogos. Un galvenais - tas sola gluži vai brīnumus. Pārbaudīju to, tā teikt, uz savas ādas.

Kas tad ir kolagēns? Kolagēns ir olbaltumviela, kas satur kopā mūsu organisma saistaudus. Tas atrodas visās mūsu ķermeņa struktūrās - ādā, kaulos, cīpslās, saitēs, skrimšļos, orgānos, muskuļos, asinsvados, gļotādu audos, nagos un matos.Dermu, ādas vidējo slāni, kas balsta mūsu ādas virskārtu, veido apmēram 80 procenti kolagēna.

Lai gan mūsu organisms to izstrādā pats, ar gadiem tā izstrāde palēninās un sliktākajā gadījumā var saskarties ar kolagēna deficītu, kas nozīmē ne tikai dziļas grumbas, bet arī sāpes locītavās, to stīvums. Paldies Dievam (kā teiktu daudzas sievietes un arī daļa vīriešu), mūsdienu cilvēks kolagēnu var uzņemt papildus. Protams, ar pārtiku (ēdat želatīnu saturošus produktus?). Bet kolagēnu papildus var uzņemt arī pulvera un tablešu veidā.

Es aktīvi kolagēnu pulvera veidā lietoju jau vairākus mēnešus (to parasti iesaka lietot kursa veidā, tad uz laiku pārtraukt un atkal sākt lietot).

Teikšu godīgi, kad pirmo reizi ieraudzīju reklāmu, "uzķēros" uz ideju par ideālu sejas ādu, matiem un nagiem. Kā jau daudzas sievietes. Taču jau vairākus mēnešus kolagēns ir neatņemama mana ikdienas sastāvdaļa. Ko pa šo laiku esmu secinājusi?

Pirmkārt, der zināt, ka dabisks kolagēns ir dzīvnieku valsts izcelsmes olbaltumviela, augos tās nav. Visbiežāk to iegūst no liellopiem, moluskiem un zivīm. Esmu mēģinājusi kolagēnu, kas iegūts no liellopiem un zivīm. Interesanti, ka novēroju labākus rezultātus pēc jūras kolagēna lietošanas. Mana galvenā problēma, kāpēc vispār sāku lietot kolagēnu, bija mati, kas pastiprināti krita ārā un lūza. Domāju, ka ar jūras kolagēnu man izdevās matu stāvokli uzlabot - tie, protams, vēl šad tad krīt ārā vai lūzt, bet ne tik lielā (un baisā) daudzumā kā agrāk. Varu teikt, ka ar rezultātu esmu apmierināta.

Otrkārt, lietotojot regulāri kolagēnu (vairāk gan no liellopiem iegūtu), man izdevies uzlabot ādas stāvokli. Man gan nav bilžu "pirms" un "pēc", bet sievietes taču zina to sajūtu - paskaties spogulī un redzi, ka āda izskatās "svaiga", "mirdzoša" un labāk nekā bija pirms laika.

Treškārt, ko novēroju, lietojot kolagēnu, esmu atbrīvojusies no krakšķiem potītēs. Jā, jā, kolagēns tiek dēvēts arī par brīnumlīdzekli ne tikai ādai, matiem un nagiem, bet arī locītavu veselībai. Bieži krakšķi potītēs kādu laiku bija mana ikdiena, bet tad ar laiku sapratu, ka vairs "nekrakšķu". Patīkams ieguvums, par kuru nemaz nebiju iedomājusies.

Vēlos uzsvērt, ka šis materiāls nav reklāma, tajā dalījos tikai un vienīgi ar savu pieredzi un novērojumiem.

Taču ir vēl kas būtisks, ko vēlos piebilst. Jā, kolagēns mums var palīdzēt kādu veselības problēmu risināšanā, taču tas nav brīnumlīdzeklis, tā nav panaceja pret visām kaitēm un vēl jo vairāk - tas nav jaunības eliksīrs.

Veselības, jaunības, skaista izskata saglabāšana ir liels darbs pašam ar sevi. Tas ir ļoti komplekss process un kolagēna lietošana kursa veidā ir tikai neliela puzles daļa. Nebūs tā, ka no rīta iedzersim kolagēnu, bet pēc tam brokastīs kafija ar cigareti, pusdienās burgers ar frī kartupeļiem, bet vakarā fiziskās aktivitātes vietā aliņš pie televizora un būsim jauni, skaisti un veseli. Tā tas diemžēl vai par laimi nenotiek.

Tāpēc iedvesmojies!

Dietologi nosaukuši 5 vitamīnus, kas var aizkavēt novecošanos

Ar novecošanās problēmām var cīnīties

6 dzērieni, kas aizkavē novecošanos

Vai iespējams aizkavēt pirmās novecošanās pazīmes?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija