Vai vajag? Par to Valentīna dienu...

Viedoklis 8.februāris 2021
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Svinēt? Ignorēt? Nozākāt? Aizmirst? Sirsniņas, rozes, saldi vārdi un šokolāde. Klišejas, kas nu jau arī Latvijā februārī iekvienam atgādināja, ka tuvojas Valentīna diena, kura pie mums kaut kā atceļojusi pāri okeānam un cenšas iesakņoties. Šogad gan tik veikli nesanāks, jo pasauli tomēr nolēmis savā pārvaldībā joprojām paturēt vīruss, kurš liedzis sirsniņām un rožu ziedlapām izklāties uz veikalu plauktiem, skatlogiem un precēm.
Būšu atklāta - mani šie svētki nekad nav īpaši uzrunājuši. Ne esot, ne neesot attiecībās. Un arī turpmākais būs ļoti subjektīvs viedoklis par aizgūtajiem "mīlestības svētkiem".

Mani mazliet šķebina visas šīs mūža mīlas klišejas un pārsaldinātie romantiskie žesti, kuriem cauri spīd kaut kāda samākslotība un falšums. Jo tas, manuprāt, ir tāpat kā ar pāru bildēm soctīklos - jo vairāk "ideāla pāra" fotosesiju, jo tuvāk šķiršanās un kašķis (absolūti subjektīvs novērojums, kas "nostrādājis" teju visos gadījumos). Tātad, jo vairāk siržu balonu un rožu klēpju Valentīna dienā, jo nez kādēļ šķiet, ka tas tomēr kaut ko slēpj. Varbūt kļūdos. Cerams.

Ja runājam par pāriem, tad kopābūšanā taču ir daudz īpašu datumu jau tāpat vien - satikšanās, kāzu jubileja utt. Vai tad nepieciešams vēl viens noteikts datums, kurā partnerim jādāvina "sirsniņlācis" un jāsatraucas par romantiska vakara sagatavošanu tikai tāpēc, ka visi apkārt tā dara? Un vēl tas "Titāniks"...

Taču katrai monētai ir divas puses. Ja atmet uzbāzīgos suvenīrus un klišejiskos atribūtus veikalu plauktos, no Valentīna dienas var "izspiest" arī ko īpašu. Jau kopš valsts svētkiem novembrī, mums visas atzīmējamās dienas, ko bija ierasts svinēt ģimenes lokā, nācies pielāgot. Svētku nemēdz būt par daudz un tam gan es piekrītu - svinēt vajag un svētkiem derīgs katrs datums. Ja jau kaut kāda pasaules daļa tāpat 14. februāri izmantos par svētku datumu, tad derēs arī tas. Varbūt šogad restorāna vietā, dodieties ziemas piknikā uz mežu. Varbūt svētdienu izmantojiet kā iemeslu Zoom ballītei ar tuviniekiem vai draugiem. Kopā ar bērniem nododieties rokdarbiem visas dienas garumā. Lai tā Valentīna diena, ja viņai jābūt, nav pārsaldināts nieks, bet ar pievienoto vērtību.

Svētdiena jau pati par sevi ir lieliska diena paša sagatavotam brančam. Ja tomēr gribas to sirsniņu tēmu, iekļauj ēdienkartē, piemēram, pagatavojot kēksu ar apslēpto sirsniņu un apelsīnu glazūru vai "slinkākajiem" noderēs trīs sastāvdaļu deserts. Kopā izveidojiet personalizētu "kustīgo" mini foto albumu, kurā vari ievietot skaistus fotomirkļus vai ierakstīt novēlējumus.

Atgriežoties pie sākotnējā jautājuma, vai šos svētkus vajag, teikšu tā - vajag svētkus, vajag mīlestību, bet nevajag vienu dienu, kurā birst siržu un rožlapu lietus. Vajag romantiku, bet nevajag papildu saldinātājus. Vajag ziedus, bet aiz vēlēšanās, ne pienākuma. Vajag kopābūšanu, jo vajag un gribas, nevis tāpēc, ka visi šodien to dara. Ar vai bez pandēmijas.

Kā šķiet Tev? Vai Valentīna diena ir Tavā atzīmējamo dienu kalendārā?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija