Lai, kur skatītos visapkārt "roņi"

Viedoklis 15.februāris 2021
 
Publicitātes foto
AO Anete Ošleja
 
Iestājoties vēlam rudenim, ziemai un šogad ļoti aukstai ziemas daudzi cilvēki izvēlas savu ķermeni rūdīt ar aukstajām peldēm. Tas nav nekāds pārsteigums, ka cilvēki izvēlas šādi savu ķermeni rūdīt un stiprināt imunitāti. Katru gadu aukstajā laika periodā ir redzams, ka "roņi" starp mums pastāv.

Šogad man par lielu izbrīnu arvien biežāk sociālajos medijos var redzēt, kā cilvēki aizraujas ar šādām nodarbēm. Šī aktivitāte pie mums Latvijā kļūst arvien populārākā. Sarosās gan dažādas pašmāju slavenības, gan citi nodarbes piekritēji un veselīga dzīvesveida entuziasti.

Es vienmēr esmu apbrīnojusi šādus cilvēkus un, iespējams, pat ar baltu skaudību uz viņiem noskatījusies. Man doma vien par šādām peldēm rada aukstas tirpiņas.

It īpaši šogad, kad termometra stabiņš nokrita līdz padsmit grādiem, skatoties sociālajos medijos redzēju, ka cilvēki turpina doties peldēties. Tas, taču ir trakums! Tie cilvēki ir apbrīnojami, viņu gribasspēks, motivācija un degsme turpināt iesākot. Man liekas, ka no viņiem atliek tikai mācīties, tādai ir jābūt motivācijai, lai neapstātos pie iesāktā. Bet, labi, šajā ziņā nepietiek vien ar motivāciju un gribasspēku, ir jābūt arī kārtīgai sagatavošanās bāzei, lai ķermenis vispār ko tādu varētu izdarīt.

Manuprāt, tas ir tik tiešām lielisks veids, kā atbrīvot savu ķermeni un prātu no ikdienas stresa, veicināt imunitāti un stiprināt veselību. Tomēr ne kuram katram tas ir pa spēkam un arī ne visiem tas ir nepieciešams.

Lai nodarbotos ar šādām aktivitātēm ir nepieciešams laikus sevi sagatavot. Man liekas, ka šāda izvēle, kļūt par "roni" ir kārtīgi jāapsver pirms to tik tiešām veic. Svarīgi, lai ar labo domu, ka tu vēlies savu ķermeni norūdīt un stiprināt imunitāti, tam nekaitētu. Tāpēc, ja arī tu līdzīgi kā es vienmēr skatoties šādas bildes esi aizdomājies, ka varbūt ir pienācis laiks pamēģināt, tad neskrien to uzreiz darīt.

Sākotnēji ir svarīgi savu ķermeni pieradināt pie aukstām temperatūras maiņām. Es to sāku ar kontrastdušu. Ja godīgi, tad ar šo arī sākotnēji negāja viegli. Man patīk siltums un vasara, varu teikt, ka esmu īsts karstuma mīlis, taču vēlos izabudīt jaunas sajūtas un vēlos, lai mans ķermenis labāk norūdās un sagatavojas dažādu vīrusu laikā. Tāpēc šajā ziemā sāku izmēģināt konstrastdušas. Nezinu vai šī mana pašreizējā vēlme un iecere rudenī vainagosies ar mēģinājumu ielīst aukstajā ūdenī, taču ir vērts izmēģināt.

Tomēr ziemas peldes ne visiem cilvēkiem ir domātas. Pirms apsver par šādu aktivitāti izsver visus plusus un mīnusus, vai tavs ķermenis ir uz to spējīgs. Speciālisti uzsver, ka ar aukstajām peldēm nevajadzētu nodoties tiem cilvēkiem, kuriem ir alerģija uz aukstumu, akūtas infekcijas slimības, sirds un asinsvadu slimības, plaušu tuberkuloze, smadzeņu insults, aknu nepietiekamība vai vēnu varikoze smagā formā.

Tādējādi, ja līdzīgi kā es savā galvā apceri šādu domu kļūt par "roni", tad rūpīgi izvērtē gan savu veselības stāvokli, gan laikus pieradini savu ķermeni. Pat vasaras laikā, kad ir silts nereti ūdens tilpnēs mēdz būt vēss ūdens, man liekas, ka tādiem iesācējiem, kā man arī tas ir lielisks treniņš, kā pārbaudīt savu limitu. Tāpēc, manuprāt, sākt gatavoties rudens/ziemas peldēm var arī vasarā!

Mēs savu imunitāti varam stiprināt daudzējādi, ne tikai ar došanos ledainā ūdeni. To var darīt gan sportojot, gan ēdot veselīgi, lietojot uzturā produktus, kas ir bagāti ar C vitamīnu. Lai stiprinātu mūsu imunitāti un izvairītos no saaukstēšanās atliek vien pārskatīt dažādus savu ikdienas paradumus un mainīt tos, arī tādējādi vari palīdzēt savam organismam!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija