Mazdārziņš uz palodzes

Viedoklis 15.marts 2021
 
Publicitātes foto
AO Anete Ošleja
 
Te vienu brīdi paveroties aiz loga liekas, ka ārā jau ir pavasaris. Taču nākamajā brīdi atverot aizkarus liekas, ka ziema atkal ir atgriezusies. Liela daļa cilvēku cerīgi raugās uz to, ka drīzumā iestāsies pavasaris un kā nu ne, jau šajā nedēļas nogalē, 20. martā, oficiāli sāksies astronomiskais pavasaris. Tomēr pavasara vēsmas savās mājās vari jau ieviest tagad, kā? Tā, kā to šopavasar daru es!

Ar ko tev saistās pavasaris? Silti saules stari uz vaigiem, apkārt plaukstošie pavasara ziedi, patīkami silts vējiņš un putnu čalas? Tomēr tas nav viss, pavasaris man asociējas arī ar dažādu "zaļumu" audzēšanu uz palodzes.

Jau kopš bērnības atceros, ka vienmēr dodoties pie vecvecākiem pavasara laikā uz palodzes skaisti rindojās vairāki trauciņi ar sīpoliem. No kuriem izmisīgi cenšas izlauzties pirmie lociņi. Paši pirmie, paša stādītie loki garšo pavisam citādāk nekā veikalā nopērkamie, to man liekas ja ne visi, tad lielākā daļa varētu atzīt.

Par spīti tam, ka kādreiz vien vecvecāku mājās bija iespējams nobaudīt tikko izdīgušus lokus, arvien populārāk kļūst iespēja iekopt savu mazdārziņu uz palodzes. Nav nozīme vai tu dzīvo pilsētā, vai laukos, svaigus "zaļumus" vari izaudzēt it visur.

Arvien biežāk ir novērojams tas, ka cilvēki izvēlas uz savas palodzes audzēt mikrozaļumus. Arī es izlēmu šogad, ko tādu pamēģināt. Jāsaka pavisam godīgi, tas tik tiešām ir viegli, interesanti un gardi.

Izlēmu, ka ja sāku ko tādu darīt, tad pavisam nopietni. Eksperimenta labad nemēģināšu izaudzēt tikai viena veida mikrozaļumus, bet veselus trīs. Tā nu ņēmu un audzēju gan zirņus, gan saulespuķu sēklas, gan kressalātus.

Par pārsteigumu man, ka tā kā to nekad nebiju darījusi, man tas izdevās pavisam labi. Pēc pusotras nedēļas jau varēju nobaudīt svaigus zaļumus. Tā, protams, ir gaumes lieta, taču man vislabāk garšoja tieši zirņi, taču vismazāk kressalāti.

Iesaku arī Tev pamēģināt un izdaudzēt savus "zaļumus", jo tas ir pavisam vienkārši!

Ko es izmantoju, lai ātrā laikā izaudzētu zaļumus? Tikai pāris lietas. Tev būs nepieciešamas tikai sēklas, trauciņš, vate, pārtikas plēve un mazliet zemes. Kā arī pacietība.

Vadoties pēc dažādiem ieteikumiem, katras no sēklām "stādīju" mazliet citādāk. Zirņus diedzēju traukā, kurā atradās zeme. Traukā iebēru zemi, ieliku zirņus, mazliet tos apbēru ar zemi, aplēju ar ūdeni un uzliku traukam pārtikas plēvi.

Saulespuķu sēklas diedzēju pateicoties vatei. Samitrināju vati, ieliku to trauciņā un pa virsu uzbēru sēkliņas. Arī šo trauku pārklāju ar pārtikas plēvi. Līdzīgi darīju arī ar kressalātiem.

Pēc divām dienām noņēmu nost pārtikas plēvi un gaidīju, kad parādīsies pirmie dzinumi. Katru dienu mazliet aplēju sēkliņas ar ūdeni, lai tās būtu mitras.

Pēc nedēļas jau varēju nobaudīt pirmos pašas izaudzētos "zaļumus". Tomēr pastāv dažādi veidi, kā izaudzēt dīgstus. Varbūt šis der man, bet neder kādam citam. Tāpēc nebaidies eksperimentēt un izmēģināt dažādus variantus.

Šādi mikrozaļumi ir kārtīgas vitamīnu "bumbas". Pavasarī it īpaši mūsu organismiem ir nepieciešami dažādi vitamīni, tāpēc labāk uzņem tos dabīgā veidā, nekā iegādājies aptiekās. Lai arī sākumā var šķist, ka vieglāk ir veikalā iegādāties jau izdīgušus zaļumus, taču prieks un gandarījums par to, ka paša "stādītais" izaudzis būs neviltots.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija