Leģendārās šokolādes desas jeb saldās brunetes bezgalīgās variācijas

Viedoklis 22.marts 2021
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Jāteic, ka es ar klasisko šokolādes desu iepazinos vien pusaudzes gados, bet saprotu, ka vecākām paaudzēm tas bijis bērnības našķis, kas saistās ne vien ar garšas kārpiņu lutināšanu, bet arī ar nostaļģiju.
Iepazinusi klasiskās receptes variācijas un būdama ļoti liela saldummīle, kļūstot vecākai nolēmu izmēģināt nedaudz alternatīvākas metodes, lai blakus garduma izbaudīšanai nebūtu jācieš no sirdsapziņas pārmetumiem par iespaidīgo kaloriju apjomu, jo tajā ir viss - sviests, cukurs, cepumi un dažos no variantiem arī iebiezinātais piens. Un vismaz man ar vienu gabaliņu noteikti nepietiek.

Tātad, klasiskā recepte sastāv no cepumiem, marmelādes, olas, kakao, sviesta un cukura.

Tālākais process būtībā vienkāršs - bļodā sadrupina cepumus, kuriem pievieno smalki sagrieztu marmelādi. Tad katliņā uz lēnas uguns iešķiļ olu, ko intensīvi maisa, lai tā sasilst, bet nesāk vārīties. Olai pievieno izkausētu sviestu un cukuru, visu samaisa un beigās pievieno kakao. Masu lej pār cepumiem un marmelādi. Visu kārtīgi samaisa un tad masu uz folija (var izmantot arī pārtikas plēvi) ieveido vēlamajā desas formā. Liek ledusskapī un pēc aptuveni trim stundām var pie kafijas vai tējas tases baudīt šokolādes desas gabaliņu.

Taču ar laiku sāku pilnveidot savas alternatīvas, kuru galvenā sastāvdaļa ir dateles bez kauliņiem. Klasiski recepte paģēr, ka dateles pirms tam tiek mērcētas, bet esmu izmantojusi arī žāvētās dateles sausas un rezultāts mani apmierināja. Otra pamatlieta ir blenderis. Un tad sākas variācijas.

Klasiski dateļu šokolādes desu taisu no žāvētām datelēm bez kauliņiem, riekstiem (parasti izmantoju mandeles), kakao, medus, šķipsniņas sāls un kokosriekstu skaidiņām.

Ievieto blenderī paciņu dateļu, pievieno riekstus, kurus ieteicams iepriekš sagriezt, tējkaroti kakao pulvera (parasti lieku vairāk, lai ir šokolādīgāka garša), tējkaroti medus, šķipsniņu sāls un kokosriekstu skaidas. Tā kā esmu no tiem, kuri virtuvē improvizē, tad ar proporcijām mēdzu "spēlēties". Visu sablenderē un masu izklāj uz folija un ieveido vēlamajā formā. Šāda masa būs sausāka un nav tik lipīga kā oriģinālajai desai, līdz ar to ir vieglāk veidojama. Es šādu desu mēdzu pārliet ar šokolādi, lai nedaudz vairāk gūtu šokolādīgo garšu.

Laika gaitā sāku pievienot arī marmelādi un zemesriekstu sviestu, atmetot medu un sāli. Taču mana iecienītākā metode ir izmantot "Nuteko" zemesriekstu sviestu ar šokolādi. Esmu izmēģinājusi arī lazdu riekstu sviestu ar šokolādi, bet jārēķinās ar ļoti izteiktu lazdu riekstu garšu.

Šobrīd mans iecienītākais šīs desas pagatavošanas veids ir ievietot blenderī dateles, riekstus, sagrieztu marmelādi un pievienot tam visam burciņu "Nuteko" zemesriekstu un šokolādes sviesta. Visu sablenderēju un ieveidotu masu lieku ledusskapī uz vairākām stundām. Šī masa būs ķepīgāka, tāpēc mēdzu to pirms ēšanas likt uz nakti ledusskapī. Starp citu, nesen eksperimentēju un masu uz neilgu brīdi ieliku saldētavā. Rezultāts bija ļoti labs.

No datelēm veidotajām šokolādes desām ir kāds liels plus - būtībā vairāk par vienu, maksimums diviem gabaliņiem vienā reizē neapēdīsi.

Jāteic, ka variāciju ir ļoti daudz un patiesībā šis deserts ļauj izpausties tiem, kuri mīl improvizēt virtuvē. Lai labi garšo!

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija