Pavasarī ūdens vietā dzeram sulas

Viedoklis 6.aprīlis 2021
 
lifehacks.lv
LV Lelde Veinberga
 
Man pavasaris ir ne tikai ilgi gaidītais saulītes siltums, garākas dienas un putnu kāši, kas atgriežas no siltajām zemēm, bet arī sulu laiks. Aprīlis - sulu mēnesis - ir klāt!

Kā daudziem, arī man bērzu sulu baudīšana ir no bērnības, vien pamainās paņēmieni, kā iegūstam kāroto koka sulu. Kļavu sulu laiks ir beidzies, bet man vienmēr labāk pie sirds gājušas bērzu sulas - tās nav tik saldas un iespējams paglabāt vasarai.

Šogad bērzu sulas tecinām jau aptuveni nedēļu - ar mehānisko urbi izurbj caurumu, kurā iebāž plastmasas caurulīti, kuras otrs gals ieliek 5 litru pudelē. Stabilākam pamatam, jo pudele var apgāzties, to vēl var ielikt kādā spainī.

Gardākās, šķiet, ir tieši svaigas, tikko no meža atnestas bērzu sulas. Kā norāda Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu Uzturs un uzturzinātne izveidotāja un vadītāja, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente Lolita Neimane, šajā laikā pat vērts sulas dzert ūdens vietā. Bērzu un kļavu sulas palīdz izvadīt no organisma sakrājušos sārņus.

Speciālisti neiesaka sulas raudzēt un tā uzglabāt vasarai, bet labāk sasaldēt. Es tomēr izvēlos dažas pudeles ieraudzēt. Kādreiz šajā procesā pievienoju arī citrona šķēlīti, bet bieži vien tā sapuva. Labāk citronu pievienot, kad bērzu sulas dzer svaigas. Kad ieraudzēju, izvēlos pievienot vien upeņu zariņu. Pudeli vai burku aiztaisa un ļauj dažas dienas pastāvēt mājas siltumā, lai ierūgst. Kad sulas saduļķojušās - nes uz pagrabu.

Daudziem raudzētas sulas var raisīt dedzinošas sajūtas kuņģi. Es labprāt baudu ierūgušas sulas arī vasarā, atceroties aprīli arī jūnijā.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija