Saule spoži spīd! Dodamies "ķert brūnumu"

Viedoklis 10.maijs 2021
 
Publicitātes foto
AO Anete Ošleja
 
Beidzot tā diena ir klāt! Veroties laukā pa logu spoži spīd saule, meteorologu prognozes liecina, ka tik tiešām iestāsies vasarīgs siltums. Vēsmas no aukstā un drēgnā pavasara ir aizgājušas!

Šādas siltās dienas, kuras prognozē sinoptiķi, lielu daļu kārdina ar došanos atpūsties pie kādas ūdens tilpnes. Ja nu gluži ne pie kāda dzestra ezeriņa vai upes, tad pagalmā baudīt silto saulīti un "ķert" pirmos saules starus.

Neliegšos arī es pēc tam, kad izdzirdēju to, ka tiek solīts, ka ir gaidāms siltais laiks, apsvēru doties kaut kur un iegūt pirmo brūnumiņu. Kā nekā pieļauju domu, ka daudzi citi tāpat kā es, izskatās kā tāda balta piena pudele jeb balta lapa.

Tomēr būtiski ir atcerēties to, ka šāda laiska atpūta siltajā saulītē mūsu ādai ir nevisai labs prieciņš.

Meterologi brīdina, ka šonedēļ ir ļoti augsts ultravioletās radiācijas indekss. Šajā nedēļā tas būs augstākais kopš pērnās vasaras. Tādējādi meteorologi aicina saules priekus baudīt atsevišķos laika posmos. Sauļoties ieteicams labāk agri no rīta, līdz pulkstens 11:00, vai pēcpusdienā pēc pulkstens 15:30.

Ir vairāki iemesli, kāpēc uzturēšanās saule sniedz pozitīvu ietekmi uz ādu. Viens no būtiskākajiem ir D vitamīna uzņemšana. Gandrīz katram otrajam Latvijas iedzīvotājam ir nepietiekams D vitamīna līmenis. Arī es ilgstoši cīnos ar šādu problēmu un rudens, ziemas un pavasara periodā aktīvi dzeru papildus uztura bagātinātājus, kas satur D vitamīnu. Tāpēc es esmu īpaši priecīga par to, ka tuvojas saulainākie gada mēneši.

Saules ietekmei uz ādu ir vairāki pozitīvi aspekti, piemēram, tā spēj arī nomākt iekaisuma procesus, kas tiek pielietots psoriāzes un citu ādas slimību ārstniecībā, tomēr lielākoties saule ir veselībai bīstama.

Tāpēc ir jāņem vērā dažādi speciālistu ieteikumi pirms doties baudīt saules priekus un nekaitētu savai veselībai:

  1. Saules aizsargkrēmi. Uzturoties saulē ir nepieciešams lietot saules aizsargkrēmus. Speciālisti iesaka lietot vismaz 15-30 SPF spēcīgu saules aizsarglīdzekli.
  2. Doties saulē noteiktā laikā. Vislabākais laiks, lai sauļotos, ir no plkst. 9:00 līdz 11:00 un pēcpusdienā pēc plkst. 16:00. UV starojums ir vissiprākais un arī viskaitīgākais laikā no 11:00 rītā līdz 16:00 pēcpusdienā.
  3. Neuzturēties pārāk ilgi tiešos saules staros. Saulē uzturēties var un tas ir ieteicams, taču ir jāizvērtē ilgums, ko pavadīt tiešos saules staros sauļojoties.
  4. Cepure un saulesbrilles. Lai pasargātu sevi no pārkāršanas un saules dūriena nepieciešams nēsāt cepuri. Kā arī uzturoties saulē ieteicams nēsāt saulesbrilles, lai pasargātu savas acis no spožās gaismas.

Dodamies un baudam pirmās vasarīgi siltās dienas. Taču atceries, visu ar mēru! Lai jaukas un brīnišķīgas siltās dienas, bez apdegumiem un nepatīkamām sajūtām!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija