Kā stāties pretī odu vasarai?

Viedoklis 31.maijs 2021
 
Lifehacks.lv
LV Lelde Veinberga
 
Ar pavisam nepatīkamu ziņu nesen dalījās Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis. Sinoptiķis atklājis, kādas sekas gaidāmas pēc aizvadītā maija, kurš bija drēgns un mitrs. nekas pārsteidzošs - mitrais pavasaris var atklāt ar odiem bagātu vasaru!

Bricis norādīja, ka pēc tik slapja maija, sākoties siltumam, gaidāma odu savairošanās. Savukārt biologs, Latvijas Nacionālā dabas muzeja kukaiņpētnieks Uģis Piterāns mikroblogošanas vietnē Twitter paudis, ka vienīgais glābiņš no tiem varētu būt Kurzemes dienvidos, jo tur maija sākumā lielās lietavas pagāja garām. Bet, ko tad lai iesāk pārējā Latvijā?

Lai arī grūti atrast dabīgus un tajā pašā laikā efektīvus līdzekļus, kas cīnītos ar uzbāzīgajiem knišļiem, iespējams, tavā dārzā aug kāds pat tavam degunam nepatīkams augs.

F64 Photo Agency

Manā ģimenes dārzā savu vietu atradis lupstājs - daudzgadīgs ārstniecības augs un garšaugs. Lai arī tā sulas smaka var atbaidīt jebkuru, izrādās tā lapiņas pavasarī noder salātiem vai pat zupai.

Saberžot lupstāja lapiņas un kātiņus, iespējams iegūt sulu, ar kuru ieziežot ādu, var nedaudz atbaidīt uzbāzīgās mušas un odus. Ja tev pašam lupstāja smaka nekairina degunu...

Žurnāla "Māja" arhīvos atrodami vēl vairāki dabiski līdzekļi pret odiem. Piemēram, aromlampas ar krustnagliņu vai ģerāniju ēterisko eļļu. Ir augi, kuru smarža patīk cilvēkiem, bet nepatīk odiem - to vidū tiek minēta citronmelisa, kaķumētra, baziliks, lavanda, piparmētra, kā arī salvija kombinācijā ar rozmarīnu. Tomēr nepietiek ar to, ka šie augi ir sastādīti vai salikti vāzēs visapkārt. Odu atbaidīšanai jāsaberž svaigas to lapiņas un nedaudz jāieziežas. Aromāts ir patīkams, bet ļoti gaistošs, tāpēc efekts nav ilgs.

Sēžot pie ugunskura, tajā ik pa laikam var iesviest rozmarīna zariņu.

Atliek vien būt gatavam atbaidīt odu uzbrukumu, jo kā vēsta tautas ticējums: ja līdz Jāņiem nosit odu tad tā vietā tūlīt rodas 10 jauni, bet, ja pēc Jāņiem nosit, - tad 10 odu uzreiz mirst.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija