Gardais ķiršu pīrāgs

Viedoklis 19.jūlijs 2021
 
Publicitātes foto
AO Anete Ošleja
 
Ir sācies ogu laiks, kad dārzā ir iespējāms nobaudīt dažnedažādus gardumus. Pirms pāris gadiem atklāju gardu pīrāga recepti, kurā lieti noderēs dažādas ogas. Šī pīrāga variācijas var būt visai plašas.

Šī recepte, iespējams, daudziem varētu nebūt, kas jauns, jo pamatā visam ir smilšu mīkla. Tas ir kā labs pamats tam, lai varētu variēt ar visdažādākajām garšām. Vasaras vidū es šo pīrāgu visbiežāk gatavoju ar ķiršiem, jo tie ir plaši pieejami, tomēr nākot tuvāk plūmju gatavošanās brīdim, šis pīrāgs manās mājās iemanto jaunu garšu.

Esmu atradusi divas savas iecienītākās šī pīrāga garšas - ķiršu un plūmju. Tomēr to visticamākais ir iespējams arī pagatavot ar upenēm, avenēm, zemenēm, mellenēm un pat jāņogām.

Kas tev būs nepieciešams?

Mīklai būs nepieciešamas 3 olas, 1 glāze cukura, 2 glāzes miltu, 1 paciņa cepamā pulvera un 200 grami sviesta.

Savukārt pildījumam es izmantoju ķiršus, divus gatavus un mīkstus banānus un pēc vēlmes arī kanēli. Ķiršiem nenorādīju daudzumu, jo to vari izvēlēties pēc saviem ieskatiem. Manuprāt, jo vairāk ķiršu, jo garšīgāk.

Pirmais solis ir mīklas pagatavošana.

  1. Atdali olu dzeltenumus no baltumiem. Kad tas paveikts, olu baltumus ieliec ledusskapī. Tālāk būs jādarbojas ar dzeltenumiem. Tiem pievieno klāt pusi glāzes cukura un saputo.
  2. Kad olas ar cukuru ir saputotas un ieguvušas gaiši dzeltenu nokrāsu, pieber klāt miltus, cepamo pulveri un pieliec sviestu. Samīci to visu kopā. Nereti gadās tā, ka pievienojot klāt visas sastāvdaļas un mīcot tās, mīkla līp pie rokām. Šādā gadījumā pievieno klāt vēl mazliet miltus, līdz brīdim, kad mīkla vairs nelīp pie rokām.
  3. Kad mīkla ir samīcīta, tad nelielu gabaliņu no tās, ietin pārtikas plēvē un ieliec saldētavā.
  4. Tālāk rīkosimies ar olu baltumiem. Tos arī būs nepieciešams saputot, pievieno klāt atlikušo cukuru. Olu baltumam ir jābūt stingri saputotam.

Mīkla ir gatava. Tagad atliek paņemt izvēlēto pīrāga formu, ielikt tajā cepamo papīru un izspaidīt mīklu pa to. Es parasti arī uzloku mazu maliņu uz augšu, lai pīrāgās izskatītos labāk.

Gatavosim pildījumu. Tas ir pavisam vienkārši!

Kad mīkla ir nokļuvusi formā, tad ņem ķiršus. Vajadzēs atbrīvoties no kauliņiem. Pēc tam paņem banānus, saspaidi tos kopā ar dakšiņu un ja tev garšo kanēlis, tad vari to pievienot klāt. Pēc tam banānus ar ķiršiem sajauc kopā un liec pa virsu mīklai.

Nākamajā solī būs nepieciešams olu baltums. Pa virsu ķiršiem un banāniem izklāj olu baltumu, izlīdzini. Izņem no saldētavas tur ievietoto mīklu, paņem rīvi un uzrīvē vienmērīgi pa virsu pīrāgam.

Tālāk liec pīrāgu krāsnī. Es parasti viņu cepu aptuveni 40 minūtes, 180 grādos. Tomēr tas ir atkarīgs arī no tavas cepeškrāsns, cik ilgi viņu vajadzēs cept. Pirms ņem ārā pīrāgu, piemēram, ar zobu bakstāmo kociņu, pārbaudi vai tas ir gatavs! Iedur to pīrāgā, ja pie tā pielīp klāt mīkla, tad tam vēl ir jācepās.

Kad pīrāgs gatavs atdzesē to un baudi. Vislabāk tas garšos kopā ar kafiju, vai balto saldējumu!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija