Katram kārtīgam latvietim pa kabacim

Viedoklis 4.augusts 2021
 
Publicitātes foto
AO Anete Ošleja
 
Vai arī tavās mājās ir tā, ka atverot ledusskapi tajā var ieraudzīt kabaci? Man tā ir gandrīz visu laiku, kad Latvijā ir iestājies kabaču laiks. Sākotnēji tas ir visai patīkami, bet pēc laika, kad ir izmēģinātas visas ierastās receptes, kabacis sāk apnikt. Bet tas nenozīmē, ka ik pēc laika, iespējams, jau ledusskapī esošos kabaču papildinās kāds jauns, tāds pats dārzenis. Latvieši ir un būs kabaču audzētāji, kuri vienmēr izaudzēs par daudz un dalīsies ar tiem apkārt!

Latviešus mēdz dēvēt par kartupeļu ēdāju tautu. Tomēr es "skaļi" varu apgalvot, ka ne tikai kartupeļi ir tuvu mūsu sirdij, bet arī kabači. Gandrīz ikviens vai vismaz lielākā daļa man varētu piekrist, ka atkal ir tas laiks, kad mājās, ledusskapī ir atrodams kāds kabacis.

Parādoties jaunajai kabaču sezonai ikviens šī dārzeņa cienītājs ir laimīgs, bet pēc kāda brīža tas viss vairs neliekas tik patīkami, jo kabači ledusskapī krājas, bet apetīte ir zudusi.

Grūti ir teikt visu vārda, bet man liekas, ka katram otrajam cilvēkiem ir kāda tuvu stāvoša persona, kuru šajā laikā satiekot, tiks atkal piedāvāts kāds jauns kabacis. Vienmēr ir sastādīts par daudz un vienmēr nav, kur likt, tad šie cītīgi audzētie kabači ceļo pie draugiem, radiem, kolēģiem un paziņām. Kabači varētu būt Latvijas vasaras valūta, jo tie ir tik daudz, ka ar tiem varētu pat norēķināties. Un vienmēr, lai kā, iespējams, negribētos paņemt jaunu kabaci uz mājām, tas tomēr notiek, jo ir grūti atteikt cilvēkam, kas tev tos piedāvā no tīras sirds. Negribēsies viņu aizvainot vai kā citādāk radīt nepatīkamas emocijas, tāpēc tu piekrīti, paņem kārtējo kabaci, aizved mājas un noliec blakus jau iepriekšējam guvumam, lai tie stāv tur aukstumā, līdz brīdim, kad izdomāsi, ko ar tiem iesākt.

Nepārprotami, man garšo kabači, bet līdz vienam brīdim. Vasaras vidū, kad tūlīt, tūlīt tie būs gatavi, tas ir tas brīdis, kad man viņi iet visvairāk pie sirds, jo tas ir gadīšanas brīdis. Kad beidzot tie ir gatavi, es ierasti tos pagatavoju divos veidos un viss, ar to man pietiek. Pēcāk atlikušie kabači ledusskapī gaida savu kārtu, kad piespiedu vai varbūt ne tik ļoti piespiežoties, man tie atkārtoti sakārosies.

Ko es gatavoju? Ierasti tās ir kabaču karbonādes. Tās ir pavisam viegli pagatavot. Nepieciešams gluži kā gaļas karbonādes apkaisīt ar garšvielām, apviļāt miltos un olā. Pēc tam cept uz pannas līdz tās gatavas. Ierasti es tās ēdu kopā ar ķiploku mērci, līdzīgu kā tiek biež vien gatavota mērcīte dažādām dārzeņu platēm, tikai šajā gadījumā es neskopojos ar ķiploku, lai tās būtu pikantākas.

Otrs man iemīļots ēdiens ir kabaču sacepums. Tam nepieciešami kabači, burkāni, paprika, sīpols, ķiploks, maltā gaļa un rīsi. Izvāru rīsu paciņu, pēc tam iemaisu rīsus gaļā un dārzeņos. Cepu visu cepeškrāsnī, kad sacepums ir gandrīz gatavs pārleju tam pāri krējumu, kas ir sajaukts kopā ar sinepēm, vēl mazliet pacepu un gatavs!

Notiesājot šos ēdienus, es vasarā esmu izpildījusi savu kabaču normu. Pēcāk atkal ir "jālauza galva" par to, ko iesākt. Internetā var atrast daudz un dažādas receptes kā gardi pagatavot kabačus. Arī LifeHacks ir apkopojis piecas dažādas receptes, ko iesākt ar bagātīgo kabaču ražu.

Sākotnēji man likās mazliet neparasti, ka kabačus var gatavot saldajā versijā, jo vienmēr ir licies, ka šim dārzenim piestāv dažādas sāļās garšas. Bet par spīti maniem aizspriedumiem par to, ka kabacim nav jābūt saldam vai saldajo ēdienos, ļoti gardi ir keksiņi un pat kūkas.

Kāda ir tava iemīļotākā kabaču recepte, kuru ieteiktu citiem, kuri ir līdzīgā situācijā - pilns ledusskapis ar kabačiem, bet visas iemīļotās receptes jau izmēģinātas?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija