Iz pieredzes: labākais veids, kā uzglabāt sēnes ziemai

Viedoklis 16.augusts 2021
 
nra
VG Viktorija Gabrjuna
 
Beidzot esam sagaidījuši to laiku, kad, dodoties uz mežu sēņot, atgriežamies ar pilniem groziem. Sēņu zupa, sēnes saldā krējuma mērcē vai ceptas kopā ar kartupeļiem. Tas viss augusta mēnesī ir aktuāli un gardi, taču tik pat aktuāls jautājums ir par to, kā uzglabāt sēnes ziemai.

Variantu, kā uzglabāt sēnes ziemai, ir gana daudz, un ticu, ka liela daļa pieredzējušu sēņotāju jau sen atraduši to vienu sev "ideālo" variantu.

Bet tāpat pieļauju, ka tik pat liela daļa sēņu cienītāju īsti nezina, kā vislabāk uzglabāt sēnes ziemai vai pēc kāda tāda mēģinājuma cietuši fiasko un atmetuši šai nodarbei ar roku.

Manā ģimenē sēnēm uz galda vienmēr ir vieta - sākot ar jūnija beigām, kad parādās pirmās gailenes, augustā un septembrī, kad pilnā sparā rit baraviku un beku laiks, un arī ziemā labprāt mielojamies ar ēdieniem no sēnēm.

Kas tik pa šiem gadiem nav izmēģināts, lai uzglabātu sēnes ziemai. Ir mēģināts sēnes sasaldēt (gan vārītas, gan svaigas). Taču nācies secināt, ka šis veids, kā uzglabāt sēnes ziemā, manai ģimenei neiet pie sirds. Daloties pieredzē, jāsaka, ka saldētas bekas, baravikas savu izskatu un garšu, tās atsaldējot, saglabā līdz gadam. Pēc tam tās vienkārši pārvēršas par putru. Savukārt saldētas gailenes, tās atsaldējot, kļūst "gumijotas".

Taču divi sēņu uzglabāšanas veidi ziemai manā ģimenē ir jo īpaši iecienīti. Pirmais no tiem - mēs sēnes kaltējam. Nav gan mēģināts kaltēt gailenes. Svaigas sēnes (visbiežāk baravikas) sagriež gabaliņos, iekar diegā virs gāzes plīts un tā tās savā nodabā kaltējas. Es bez lielas domāšanas varu teikt, ka zupa no kaltētām sēnēm ir mana mīļākā zupa, jo īpaši ziemā. Taču der atcerēties, ka kaltētas sēnes arī nevajadzētu uzglabāt ilgāk par gadu.

Otrais, un, kā saka mans tētis, izcilākais no veidiem, kā uzglabāt sēnes ziemai, ir apliet tās ar cūku taukiem. Proti, sālītā ūdenī izvāra sēnes, noskalo tās, izkausē cūku taukus (veikalā var nopirkt), sapilda sēnes burkās, pārlej ar izkausētiem taukiem, uzliek vāku un liek glabāties pagrabā. Šī veida izcilība slēpjas faktā, ka šādām sēnēm nav derīguma termiņa un garša arī ziemā ir lieliska. Pirms kāda laika pagrabā netīšām atradām tādu burciņu ar sēnēm cūku taukos, kas nostāvēja piecus(!) gadus. Eksperimenta nolūkos tās pagatavojot (sacepot kopā ar kartupeļiem), garša bija ļoti laba, lai neteiktu vairāk.

Protams, sēnes var arī marinēt, sālīt vai vispār neuzglabāt ziemai, bet ēst uzreiz, tā teikt, sēņu sezonā attēsties tā, lai ziemā sēnes nemaz negribētos. Galvenais, manuprāt, ir nepiemirst par to, ar cik gardām un veselīgām dabas veltēm ir bagāti mūsu meži.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija