Sēnes grozā, bet kā tikt ārā no meža?

Viedoklis 23.augusts 2021
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Tagad ik dienas nākas dzirdēt ziņas par mežā apmaldījušamies sēņotājiem. Šķita nedaudz amizanti, līdz mans kaimiņš pamanījās vienā reizē pazust mežā divas reizes.

Kā jau iepriekš esmu atklāti rakstījusi - man nav nekāda talanta sēņošanā, tāpēc šī rudens aktivitāte man jau vairākas gadus iet secen, jo pastaigāties pa mežu var jebkurā diennakts laikā. Bet mājiniekiem un apkārt dzīvojošajiem sēņu meklēšana un lasīšana ir gluži vai kults. Kamēr es pirms pulksten 6.00 no rīta gatavojos darba dienai, viņi jau sagatavojuši sēņu grozus un nažus, uzvilkuši gumijas zābākus un "saposušies" sēņu "ballītei" .

Bet manam kaimiņam viena sēņu medību reize Ugāles mežos izvērtās pagalam nervu kutinošā piedzīvojumā gan pašam, gan pārējai sēņotāju kompānijai. Aizrautīgi dzenoties pakaļ sēnēm, viņš divas reizes pamanījās noklīst no pārējiem. Šoreiz likumsakarīgi bija izlādējusies arī mobilā telefona baterija, līdz ar to situācija nebija no vienkāršākajām. Pamanījuši kaimiņa prombūtni, pārējie devās pie automašīnas un ar signāltaures palīdzību centās norādīt, kurā virzienā doties. Kaimiņš atradās un sēņotāji turpināja savu nodarbi.

Taču mežs ir viltīgs un sēnes vilinošas, kas lika apmaldīties otro reizi. Šoreiz jau uz ilgāku laiku, turklāt brīdī, kad sācies stiprs lietus. Kaimiņš zināja, ka netālu jābūt ceļam un automašīnu skaņām, tāpēc devās to virzienā. Izpalīdzīgs šoferis nogādāja viņu pie automašīnas, kur jau gaidīja arī pārējā kompānija.

Šoreiz viss beidzās laimīgi. Divas reizes. Bet ir vērts no tā mācīties - līdzi jābūt uzlādētam telefonam un ir jāiegaumē vietu, kur piestāts pie meža, īpaši ja sēņo nepazīstamā vietā. Kad esi apmaldījies, der uz mirkli apstāties, nomierināties un ieklausīties - iespējams netālu ir ceļš. Jaunas sēņošanas vietas ir aizraujošas, bet tajās uzmanīgiem jābūt divtik. Manuprāt, arī spilgta virsjaka vai cepure var palīdzēt atrasties mežā. Ja esi nepazīstamā vietā, ieteicams turēties tādā attālumā, lai tomēr redzi ceļu un automašīnu. Esot bariņā, der turēties sauciena attālumā. Bet, ja tomēr sanācis apmaldīties, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests dalījies arī ar padomiem, ko darīt šādā situācijā. Tos var izlasīt ŠEIT.

Apmaldīties sanācis ne vienam vien. Dažreiz pat pazīstamā apkārtnē var piemesties "vadātājs" un sajukt visi virzieni.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija