Tik grūti! Kā pēc atvaļinājuma piespiest sevi strādāt?

Viedoklis 30.augusts 2021
 
Lifehacks.lv
AO Anete Ošleja
 
Tepat aiz loga tūlīt jau ir klāt rudens. Vasara ir aizvadīta, līdzīgi arī atvaļinājumu laiks. Tomēr, kā pēc šādām laiskām brīvdienām atkal atgūt spēkus un motivāciju strādāt? Tas visnotaļ ir grūti.

Šis daudziem noteikti bija gaidītākais vasaras notikums, kad var "atslēgt" prātu no visām raizēm un laiski baudīt atpūtu.

Arī es tikko kā noslēdzu savu atvaļinājumu. Nemaz nemelošu, ka pirmā darba diena bija visai grūta.

Liekas, ka prāts ir tik ļoti atpūties, ka vairs negrib "ieslīgt" ikdienas darbos un pienākumos. Jo, kas gan varbūt labāks, kā celties no rītiem tikos, cikos jūties izgulējies, dienu plānot pēc saviem ieskatiem nevis darāmajiem darbiem. Tas taču ir tik lieliski!

Vasaras gaidītākais notikums - atvaļinājums. Varētu to atkārtot vairākkārt, jo tik tiešām to gaidot skaitīju nedēļas, kā kādreiz skolā gaidot brīvlaiku. Ar smagu sirdi jāsaka, ka tas ir noslēdzies un ne tikai man. Varbūt ir kāds veiksminieks, kuram ir vēl kāda brīva diena, vai pat nedēļa, tomēr lielākajai daļai tas jau ir vai nu sen beidzies, vai iespējams tāpat, kā man, pavisam nesen.

Vēlies uzburšu tev savas pirmās pēc atvaļinājuma dienas ainu? Iepriekš, kad nebiju devusies brīvdienās, man bija izstrādājies visai labs miega režīms, kad gan prāts, gan ķermenis zināja, kad vajadzētu iet gulēt, lai no rīta justos moži. Bet, kā tas ir dienu pēc lielajām brīvdienām? Nekā, viss ritms ir izjaukts, lai kā censtos laicīgi doties pie miera, nekā to nespēju. Līdz ar to arī agrais rīts bija visai miegains. Organisms ir tik tiešām atradis no darba. Pēcāk sākot strādāt jutu, ka prāts galīgi nenesas uz darbiem, visai grūti iet ar koncentrēšanos un darba ātrumu. Tā arī tā diena tiek aizvadīta, kā tādai mieramikai, ik pa laikam lūkojoties pulkstenī un gaidot darba dienas beigas, paralēli strādājot. Tomēr tā jau nevar, ir jācenšas atgūt iepriekšējā forma!

Manuprāt, lai vieglāk atgrieztos atpakaļ "sliedēs" ir nepieciešams sākotnēji sevi sagatavot šim brīdim jeb pirmdienai. Man liekas, ka vislabāk ir pēdējo savu atvaļinājuma dienu un vakaru aizvadīt mierīgā gaisotnē, tādējādi cenšoties arī laicīgi doties pie miera. Labs un kvalitatīvs miegs vienmēr būs laba veiksmes atslēga. Viegli jau to ir teikt, man pašai arī ar to neveicās, iespējams, vajadzēja svētdienas rītā piecelties mazliet laicīgāk, lai arī miegs vakarā "atnāktu" pie manis agrāk.

Svarīgi, manuprāt, ir arī saprast jau svētdienas vakarā, kas ir gaidāms nākamajā dienā, kādi ir galvenie darbi, ko vajadzētu izdarīt atgriežoties atpakaļ darbā. Tomēr, lai vieglāk būtu iesākt dienu, es ieteiktu sākotnēji veikt vieglākus un ātrāk izdarāmus darbus, tādējādi no rīta pamazām pierast pie tā, ka ir nepieciešams atgriezties ierastajā dienas ritmā.

Lai pirmo darba dienu, kas lielākoties visiem ir grūta, būtu vieglāk aizvadīt, es ieteiktu izvirzīt mazo motivācijas balvu jeb izdomāt, ko tādu, kas tevi varētu iepriecināt. Tādējādi gaidot darba dienas noslēgumu,tas pienāks agrāk, jo zināsi, kas pēcāk seko, kas pavisam patīkams, kaut vai kūkas gabaliņš.

Man liekas, ka pirmajā darba dienā pēc atvaļinājuma lieti var noderēt arī īsas pauzes starp darāmo. Paņem kaut desmit minūtes brīva, lai atpūtinātu galvu, jo tas nav viegli atgriezties ierastajā tempā, kas bija pirms brīvdienām.

Svarīgi ir arī sevi nenoskaņot uz drūmas nots. Domājot, ka brīvdienas ir beigušās un nākamais atvaļinājums gaidāms vien pēc gada. Domā pozitīvi, kavējies labajās atmiņās un priecājies par aizvadītajām brīvdienām.

Katram, protams, ir savi "rituāli", kā atsākt strādāt. Galvenais, lai tie strādā un jau pēc dažām dienām ierastais darba ritms būs atpakaļ! Ko ieteiktu tu, lai vieglāk būtu pārvaramas pirmās pēc atvaļinājuma darba dienas?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija