Laiskā vasara beigusies, jāieliek sevi "grožos"

Viedoklis 20.septembris 2021
 
Lifehacks.lv
AO Anete Ošleja
 
Vasara ir visbezrūpīgākais gadalaiks, kāds vien var būt. Baudot karsto laiku, saulainās dienas un priekpilnos vasaras vakarus, malā tiek noliktas dažādas ierastās ikdienas lietas, tai skaitā arī ēšanas paradumi un domas par veselīgu dzīvesveidu.

Kā nekā vasaras laikā gribas sevi palutināt. Biežāk nekā citos gadalaikos tiek baudītas maltītes ārpus mājām. Dažādas uzkodas, saldie ēdieni, saldējumi, dzirkstoši dzērieni, tas viss piedien siltajām vasaras dienām, kad laiks tiek pavadīts kopā ar ģimeni, draugiem, otro pusīti.

Kā, lai savācas pēc laiskās vasaras un atkal pievēršas veselīgākam dzīvesveidam?

Domāju, ka šāds jautājums nomoka nevienu vien šajā rudens periodā, arī mani.

Bieži vien visaktīvākais periods, kad cilvēki sāk domāt par uzturu, izskatu, fizisko sagatavotību ir jaunais gads. Kā nekā iestājas jauns gads un tas vienmēr nāk ar jaunām apņemšanām. Tomēr, cik bieži izdodas tās piepildīt?

Svarīgi ir nenospraust tālus mērķus, ka kaut kad, beidzot sākšu jaunu dzīvi, piemēram, jaunajā gadā. Kā nekā pirmdiena un nākamā diena, nākamā nedēļa vienmēr šķitīs labāks laiks, lai ieviestu izmaiņas savā dzīvesveidā. Bet, nē, labākais brīdis ir tieši šis brīdis! Tagad, kad vēl ir jūtamas aizgājušās vasaras vēsmas ir lielisks laiks, lai atgrieztos pie iepriekšējiem ēšanas paradumiem un sakārtot ierasto ritmu.

Viens no veidiem, kuru es cenšos piekopt, lai atkal pēc laiskās vasaras ieietu pareizajā ritmā ir atslodzes dienas. Šādās dienās atsakoties no ierastās ikdienas pārtikas, palīdzam organismam atjaunoties un "atpūsties". Es visbiežāk šādās dienās izvēlos uzturā lietot vienu vai divus atsevišķus produktus, piemēram, kefīru un gurķus. Šajā laikā, rudens pašā sākumā, kad ir pieejami svaigi vietējie dārzeņi ir lielisks brīdis, lai ievērotu šādu atslodzes dienu.

Ir iespējamas daudz un dažādas produktu variācijas, kuras ēst šādās atslodzes dienās, piemēram, visu dienu pārtikt no biezpiena, tikai kefīra, atsevišķiem dārzeņiem, ogām, augļiem, citi izvēlas neēst neko, taču priekš manis tas būtu mazliet par traku. Šādi ir iespējams arī palīdzēt mazliet sakārtot ēšanas ritmu, tā vismaz varu teikt par sevi. Pēc šādām atslodzes dienām vienmēr jūtos labāk.

Mans ieteikums ir šādas atslodzes dienas ieturēt tādās dienās, kad nav nepieciešams veikt smagus, fiziskus darbus. Lai pie papildus fiziskās slodzes nerastos vēl lielāks kārdinājums apēst kādu maizīti, vai kādu citu gardumu

Vēl viens pavisam vienkāršs veids, kā palīdzēt sakārtot savu ēšanas ritmu pēc laiskās vasaras ir fastings jeb intervālā ēšana. Fastings ir uztura uzņemšana konkrētā diennakts laikā. Viens no visbiežāk izmantotajiem intervāliem ir 16 stundu. Tas nozīmē to, ka 16 stundas diennaktī jūs neko neēdat, bet astoņas ēdat. Brīdi, kad neēdat droši var uzturā lietot ūdeni, tēju un kafiju bez cukura.

Sākotnēji noteikti būs jūtams izsalkums, taču laika gaitā pie tā var pierasts, galvenais ir saprast, cikos jūs sākat ēst, ciko beidzat un cik stundas jūs atvēlat ēšanai. Svarīgi ir katru dienu ievērot vienu un to pašu ēšanas režīmu, piemēram, jūs brokastis ēdat 10:00 no rīta, bet vakariņas nobaudat līdz pulksten 19:00. Var arī ievērot ēšanas režīmu 6/18, kad diennaktī ēšanai veltat vien sešas stundas. Man vislabāk ir paticis tieši 8/16 dienas plāns, jo tādējādi ir vieglāk saplānot savas maltītes un pielāgot savam ikdienas ritmam.

Šāda fastinga piekopšana palīdzēs organismam paātrināt vielmaiņu, samazināt svaru. Jūs jutīsieties možāks un enerģiskāks.

Protams vēl viens lielisks veids, kā palīdzēt atkal sakārtot dienas ritmu un atbrīvoties no lieki uzkrātajiem vasaras kilogramiem, ir kaloriju deficīts. Dienas laikā uzņemt mazāk kalorijas, nekā tiek patērētas. Šis ir viens no veselīgākajiem veidiem, kā atkal atgūt formu. Svarīgi ir sekot līdzi tam, kas tiek parēts uzturā un dienas laikā veikt fiziskas aktivitātes. Nav obligāti jādodas uz sporta zāli, pavisam vienkāršs veids ir pastaigas, kas ir arī lielisks veids, kā atpūtināt prātu.

Svarīgi ir atrast sev piemērotāko veidu, kā atkal bez lielām "sāpēm" sevi ierobežot. Katrs ir no mums ir atšķirīgs, ir atšķirīgi dienas rimti, kas vienam derēs, citam nē. Svarīgi ir neskatīties, ko citi dara, bet darīt tā, kā pašam ir ērtāk. Kā nekā aukstajā laikā patīkami ir ieritināties siltā pledā ar uzkodām pie televizora, tomēr visam ir jābut ar mēru, šādas dienas arī ir pieļaujamas un pavisam labas, taču ne katru dienu!

Veiksmi visiem, lai izdodas atgriezties ierastajā ēšanas, fizisko aktivitāšu ritmā pēc laiskās vasaras! Tas nav grūti, bet arī ne neiespējami!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija