Šīs nedēļas aktualitāte - sniega tīrīšana!

Viedoklis 6.decembris 2021
 
Lifehacks/Kaspars Krafts/F64
BP Baiba Puriņa
 
Kad jau sāka šķist, ka par sniegu nākamajām paaudzēm būs jāstāsta leģendas, jau otro gadu mūs priecē ziemas pasaka aiz loga. Un šogad jau decembrī!
Bet līdz ar apsnigušajiem koku zariem, vizuļojošajām kupenām un elpu aizraujošajām ainām kā no apsveikuma kartītēm, līdzi nāk arī smags darbs, proti, sniega tīrīšana.

Soctīklos jau čum un mudž pilsētnieku novērojumi par ietvju tīrīšanu un sanestajiem sniega vaļniem pie ietvēm, par sniega tīrīšanu ap slavenajiem Rīgas stabiņiem un to, vai vispār kaut kas tiek tīrīts. Savukārt tie, kam ir mājas un pagalmi, uzrotījuši piedurknes un bruņojušies ar sniega lāpstām un slotām, dodas attīrīt savus īpašumus paši. Jāatzīst, ka sniega tīrīšana man pašai ir viens no patīkamākajiem mājas darbiem (otrs iecienītākais ir malkas krāmēšana šķūnītī). Mugura slapja, bet uzreiz redzi rezultātu un ir ārkārtīgi patīkama padarītā darba sajūta. Bija gan neliela cemme, ka pēc tīrīšānas, gluži kā pēc pulkstens, sākas putenis, bet nu mierināju sevi, ka pēc tam tīrīt tāpat būs vieglāk.

Un tad, protams, vēl ir tā sāls kaisīšana. Gadu desmitiem ieilgusi diskusija par it kā ērtāko un efektīvāko, bet dabai un zābakiem nedraudzīgo ielu kaisīšanas veidu. Latvijā visam grib to tehnisko sāli piejaukt - lai kūst arī, bet "kūst" jau arī tie zābaki, mājas fasādes. Vēl vidusskolā projekta nedēļas ietvaros rakstīju darbu par ielu kaisīšanas materiāliem. Protams, ka sāls bija efektīvākā, taču, padzīvojot Zviedrijā, biju sajūsmā par šķembām. Pirmo reizi dzīvē mani zābaki pēc ziemas sezonas izskatījās neskarti, bet pilsētā nekur nekas neslīdēja un pavasarī visas šķembas tika smuki satīrītas. Šī gada sākumā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis Latvijas Televīzijas raidījumam "Vides fakti" skaidroja, ka Rīgā šķembas izmantot nevar, jo pilsētā neesot piemērota notekūdens sistēma. Arī uz Latvijas ceļiem turpinās izmantot sāli.

Tikmēr pagalmos gan varam rīkoties pēc saviem ieskatiem. Ir arī vairākas tautas metodes, piemēram, pelni, kas, manuprāt, ir vizuāli nepievilcīgākais pretslīdes materiāls. To agrāk bieži izmantojām arī savā saimniecībā, jo māja tiek apkurināta ar krāsni, taču man vienmēr diskomfortu radījis pelēkais skats pie mājas. Vēl bieži izmantojām smiltis. Tas, manuprāt, ir labs un dabisks pretslīdes materiāls. Varot izmantot arī sasmalcinātus salmus, taču šo metodi nekad neesmu izmantojusi.

Baudām skaisto, izturam grūto un esam uzmanīgi šajā ziemā! Tomēr ir burvīgi, kad gadalaiki atkal "izskatās pēc sevis".

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija