Kad dateles kļūst par desertu labāko draugu

Viedoklis 7.marts 2022
 
Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Vispirms tie bija banāni - pankūkās, kēksiņos un mājas saldējumā, bet tad sagribējās ko līdzīgu šokolādes kūkai "bez sirdsapziņas pārmetumiem" - un desertu dzīvē ienāca dateles.

Dateles mēdz dēvēt par "tuksneša maizi" un ne velti - tās ir ne tikai kalorijām bagātas, bet arī šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots.

Ja jau kalorijām bagātas, tad kāpēc "bez sidsapziņas pārmetumiem"? Tāpēc, ka pietiks ar pavisam mazu gabaliņu dateļu našķa, lai apmierinātu saldumus alkstošās garšas kārpiņas. Turklāt blakus kalorijām ir arī vērtīgas uzturvielas.

Kā tad dateles iemantojušas neaizstājamu vietu manās desertu receptēs? Vispirms tās sāku izmantot šokolādes desas pagatavošanai. Un patiesībā tas ir arī visa pamats - blenderī samaltu dateļu masai pievieno kako, medu, šķipsniņu sāls un pamats desertam gatavs. Ar laiku kakao, medu un šķipsniņu sāls aizvietoju ar zemesriekstu sviestu ar melno šokolādi. Atlika vien samalt dateles un samaisīt ar zemesriekstu sviestu.

Un tad sākas variācijas - šokolādes desai pievienoju riekstus, žāvētus augļus, kokosriekstu skaidiņas, dateļu masu izmantoju siera kūkas pamatnei. Bet pati jaunākā aizraušanās ir proteīna Snicker batoniņi pēc Paulas Freimanes receptes, kas nedaudz pielāgota savām vēlmēm. Šeit dateļu masa sastopas ar jau pieminēto zemesriekstu šokolādes sviestu, sālītiem zemesriekstiem, kausētu šokolādi un proteīna pulveri. Precīzāku recepti iespējams atrast ŠEIT, taču, kā jau minēju, es parastā zemesriekstu sviesta vietā izmantoju tādu, kam pievienota melnā šokolāde, jo tieši tik ļoti man vajadzīgs šokolādīgums. Turklāt brīvi improvizēju ar daudzumiem.

Jā, arī šie deserti ir barojoši, taču ar mazāk pievienotajiem cukuriem un tukšajām kalorijām. Un kā jau teicu - pamēģini nu apēst veselu dateļu šokolādes desas gabalu. Varu saderēt, ka par vienu plānu gabaliņu tālāk nemaz netiksi vienā ēdienreizē.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija