Vai Tevi ietekmē pilnmēness?

Viedoklis 19.aprīlis 2022
 
pexels.com/Lifehacks
BP Baiba Puriņa
 
Arī es agrāk runas par pilnmēnešiem uztvēru kā tādas "pļāpas" - kāda tur ietekme? Bet paliekot vecākai, sāku saskatīt sakarības.

Sestdien tas atkal bija klāt - mistiskais pilnmēness. Kamēr bērnībā tas vairāk asociējas ar vilkačiem un burvestībām, jo pasakās tad visa lielā jezga notiek, tagad tas kļuvis par atskaites punktu cilvēku dīvainībām. Arī savām.

Teikšu godīgi, parasti īpaši neaizraujos ar enerģētiskiem jautājumiem un, kamēr nesāku aktīvas darba cilvēka gaitas, īpaši nepievērsu uzmanību tam, cik ļoti tas tomēr cilvēkus ietekmē. Domāju, ka ikviens, kurš strādā klientu apkalpošanas jomā, apstiprinās, ka cilvēku uzvedība šajā laikā mēdz būt savāda - neparasti zvani zvanu centriem, dusmu izvirdumi, neparasti izsaukumi glābējiem. Un, kad paskaties kalendārā, viss sastājas savās vietās - ir pilnmēness.

Iepriekš Veselības centru apvienības neiroloģe Dace Bērziņa teikusi: “Par mēness ietekmi uz miega kvalitāti ir veikti pētījumi, kas apstiprinājuši, ka tā pastāv.” 2003. gadā Bāzeles Universitātē Šveicē tika veikts pētījums ļauj secināt, kā mēness fāzes ietekmē miega kvalitāti. 2009. gadā Braitonā veiktajā pētījumā par noziedzību konstatēja, ka tieši pilnmēness laikā pieauga noziedzīgu darbību skaits un situācijās bija iesaistīts vairāk policijas virsnieku. Tāpat novērots, ka pilnmēness laikā dzīvnieki biežāk sakož cilvēkus, cilvēkiem ir raksturīga arī staigāšana miegā un bieži vien tiek fiksēts lielāks pašnāvību skaits (avots).

Apaļais spīdeklis patiesi ietekmē mūs - arī es to izjūtu sliktāka miega un nervozitātes pieauguma dēļ. Nav tā, ka gribas kādam mesties krāgā, bet pilnmēness laiks liek justies savādi. Un kā pilnmēness ietekmē Tevi?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija