Slavas dziesma nātrēm

Viedoklis 26.aprīlis 2022
 
Lifehacks
VG Viktorija Gabrjuna
 
Ne reizi vien ir dzirdēts, ka nātres sauc par pavasara "brīnumaugu". Tās ir ne tikai viens no pirmajiem pavasarīgajiem zaļumiem, bet īsta dažādu mūsu veselībai nepieciešamo vielu krātuve.

Kur tik cilvēki neizmanto nātres! Šo augu izmanto dārzeņu sautējumu, veģetāro piedevu, mērču, sautējumu, zupu, pīrāgu, pankūku, pat maizes un noteikti vēl citu ēdienu gatavošanā. Žāvētas nātres ir lielisks pamats garšvielām vai dzēriena sastāvdaļām.

Nātrēm ir neliela (tomēr ir) vieta arī manā uzturā. Esmu mēģinājusi nātres iekļaut savā uzturā divos veidos.

Pirmais no tiem - no nātru lapiņām esmu gatavojusi tēju (gan svaigām, gan kaltētām). To gan darīju veselības nolūkos, taču pārsteidzoši, bet arī garša nelika vilties. Man nātru tēja pēc garšas ļoti atgādināja melno tēju, tāpēc tiem, kas ikdienā dzer melno tēju, noteikti iesaku pamēģināt tēju no nātrēm.

Otrais - pievienoju svaigas pavasara nātres smūtijiem. Teikšu godīgi, nātru garšu es nesajutu (iespējams, tāpēc, ka citu sastāvdaļu, piemēram, banāna garša, bija spēcīgākas), taču tā pavasarīgi zaļā krāsa... Tā noteikti rada vēl lielāku vēlmi izdzert kokteili. Lai gan vēlme tāpat ir liela, jo nātres ir īsta barības vielu krātuve.

Nātres satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu. Ja ņem vērā ieteikumus par dienas devām, tad var teikt, ka nātres satur ievērojamu daudzumu kalcija, magnija, kālija, fosfora un dzelzs. Jo īpaši nātres satur kalciju, tāpēc tās var būt lielisks kalcija avots, īpaši veģetāriešiem. Nātres satur arī ievērojamu daudzumu C vitamīna, folijskābes un A un E vitamīnu.

Izklausās ļoti labi, lai pamēģinātu iekļaut savā uzturā nātres, vai ne?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija