Kāpēc pastaiga ir labāka par jebkurām zālēm?

Viedoklis 17.maijs 2022
 
Lifehacks
VG Viktorija Gabrjuna
 
Teju neatņemama manas ikdienas sastāvdaļa ir pastaigas. Ne jau uz darbu vai uz veikalu, bet apzināta staigāšana (vēlams tuvāk dabai) aptuveni stundas garumā. Es ticu pastaigu "maģiskajam spēkam" un vēlos, lai notici arī Tu.
To, ka ikdienas pastaigas uz cilvēka veselību iedarbojas labāk par, piemēram, kaudzīti ar dažādām tabletēm - pret sāpēm, pret depresiju, pret bezmiegu, un tā tālāk - zina daudzi, vēl vairāk - pastaigu pozitīvā iedarbība pieradīta dažādos pētījumos.

Piemēram, viena no priekšrocībām, staigāšana veicina intensīvu asiņu plūsmu asinsvados, visu iekšējo orgānu bagātināšanu ar lielu skābekļa daudzumu, kas, protams, labvēlīgi ietekmē visu organismu.

Regulāras pastaigas samazina galvassāpes, locītavu sāpes, būtiski uzlabo miega kvalitāti un ārstē bezmiegu, uzlabo smadzeņu darbību, pagarina dzīves ilgumu.

Esot pierādīts, ka, noejot vairāk nekā trīs kilometrus dienā, ievērojami samazinās risks priekšlaicīgi nomirt.

Vēl vairāk - pastaigas pozitīvi ietekmē ne tikai fizisko veselību, bet arī mentālo. Izlasīju par kādu interesantu eksperimentu. Proti, britu zinātnieki uzaicināja vairākus autobraucējus piedalīties eksperimentā un atklāja, ka cilvēkiem, kuri pārtrauca braukt uz darbu ar auto un sāka iet ar kājām vai braukt ar velosipēdu, būtiski uzlabojās garastāvoklis. Lieta tāda, ka pastaigas izraisa laimes hormona, ko sauc par endorfīnu, izdalīšanos.

Protams, pat izlasot šo visu "slavas dziesmu pastaigai" ne vienmēr ir vēlme doties staigāt, tāpēc dalīšos ar dažiem ieteikumiem, kas motivē mani brīžos, kad esmu "es neko negribu" stāvoklī.

Pirmkārt, noteikti mūzika, kas patīk - vienalga, lēna vai ātra, skaļa vai klusa. Iedomājoties par to, ka pastaigājoties varēšu pabūt vienatnē, klausoties savu mīļāko mūziku, bet visas ikdienas rūpes un darbi vismaz uz laiciņu pagaisīs, vien liek doties un vilkt kājās botes.

Jā, starp citu, ērti, labi un, ko nu tur liegties, arī skaisti, bet ideālā variantā jauni apavi arī ir viens no motivējošiem faktoriem.

Treškārt, ieteiktu veidot dažādus pastaigu maršrutus, nevis katru dienu iet pa vienu un to pašu ceļu. Tā neradīsies apnikums, jauni maršruti - jauni iespaidi, un katra pastaiga būs kā jauns piedzīvojums, kurā vēlēsies mesties iekšā!

Ejam ārā?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija