Pieci iedarbīgi dabas materiāli, lai Lieldienu olas iegūtu spilgtus toņus

Virtuvē 10.aprīlis 2019
 
f64
Lieldienu laikā katrs no mums kļūst radošs un izdomas bagāts, mēģinot atrast krāsas un toņus skaistu olu radīšanai. Vieni ķeras pie sintētiskajām lakām un krāsām, citi griež aplikācijas un salventes. Taču jau izsenis ir zināms, ka viss nepieciešamais skaistu olu radīšanai ir atrodams arī dabā. Precīzāk - mūsu ledusskapjos un pieliekamajos kambaros.

1. Sīpolu mizas - sarkanīgi brūnam tonim.

Tradicionāli Lieldienu olu krāsošanai izmanto sīpolu mizas un to novārījumu, kas olām piešķir sarkanīgi brūnu toni. Jo ilgāk turēsiet oliņu sīpolu mizās, jo krāsa būs tumšāka.

2. Melnās tējas novārījums - koši brūnam tonim.

Koši brūnas olas iegūst, ja tās krāso melnās tējas novārījumā. Novārījumā liek jau vārītas olas un atstāj ievilkties uz 1-2 stundām.

3. Biešu sula - sarkanam aveņu tonim.

Olas var krāsot arī sarkano biešu sulā. Tad tās iegūst aveņu sarkanu nokrāsu. 1/2 1itru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa. Olas liek karstajā šķidrumā un ļauj ievilkties 1-2 stundas.

4. Pūpolu zari ar mizu - koši dzeltenam tonim.

Krāsojot olas pūpolu zaros ar visu mizu, iegūst koši dzeltenu toni. Pūpolu zarus aplej ar vārošu ūdeni un ļauj krāsai ievilkties 40-60 minūtes. Novārījumā liek vārīties olas.

5. Melleņu ievārījums - violeti zilam tonim.

Violetas olas iegūst, ja tās krāso aroniju sulā vai melleņu ievārījumā. Ievārījuma novārījumā liek iepriekš jau novārītas olas. Tur vismaz 30-40 minūtes.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija