5 siera receptes lustīgai Jāņu dienai

Virtuvē 7.jūnijs
 
Dmitrijs Šuļžics/F64 Photo Agency
Kas gan ir īstena Līgo un Jāņu dienas svinēšana bez garda siera? To iespējams pagatavot vairākās variācijās. "Rimi gardēži" piedāvā piecas siera pagatavošanas receptes, lai tavi svētki būtu izdevušies un siera pārpilni!

Lakstīgalu ielas Jāņu siers

Sastāvdaļas:

  • piens (5 L);
  • biezpiens;
  • rūgušpiens;
  • mazliet citrona sulas;
  • olas (5);
  • sāls;
  • sviests;
  • ķimenes;
  • dilles;
  • baziliks.

Pagatavošana

Piecus litrus piena karsē, pievieno biezpienu, rūgušpienu, mazliet citrona sulas. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno piecas sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti, līdz masa kļūst sierīga. Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē.

Rimi Gardēži

Jāņu siers ar dzeltenajām madarām

Sastāvdaļas:

  • vājpiena biezpiens (1 kg);
  • lauku piens (7 L);
  • lauku olas (8-10);
  • skābais krējums (5 ĒK);
  • sāls;
  • nedaudz dzeltenās madaras ziedi.

Pagatavošana

Biezpienu samīca ar visām piedevām - olas, madaru ziedi, krējumu, nedaudz sāls. Daudz nemīca, lai nesaiet pikucī. Pienu uzvāra līdz 90 grādiem un liek klāt samīcīto biezpienu. Labi izmaisa, maigām kustībām. Kad atsulojas sūkalas, tad katlu noceļ un izlej siera masu sagatavotā traukā izliktā marlītē.

Divatā saņem auduma stūrus un kārtīgi izviļā, lai notek sūkalas. Sieru sien drānā, lai siers ir apaļš. Tad saņem kopā visus auduma stūrus un savirpina ciešā mezglā, veidojot apaļu mezgliņu (rozīti ) vidiņā. Starp diviem dēlīšiem liek siera rituli un virsū uzliek slogu (akmeni tīri nomazgātu ), ne visai smagu. Ja grib, lai siers ir mīkstāks, tad notur apmēram 15 minūtes un noņem slogu. Ja grib sieru stingrāku, tad uzliek smagāku slogu un notur, kamēr siers atdzisis. Pēc izņemšanas no auduma, siera rituli nedaudz ierīvē ar sāli.

Rimi Gardēži

Tradicionālais Jāņu siers

Sastāvdaļas:

  • piens (5 L);
  • biezpiens (1,5 kg);
  • olas (5);
  • sāls
  • sviests (100 g);
  • ķimenes.

Pagatavošana

Pienu uzsilda kopā ar ķimenēm, līdz tas sāk virmot, jeb sasniedz 80 grādu temperatūru. Biezpienu sadrupina kopā ar olām. Kad piens uzkarsis, sāk pievienot biezpienu un,lēnām nepārtraukti maisot, silda masu līdz sāk velties siera ritulis. Samitrinātā marlē nokāš sūkalas. Tad ņem palīgā draugu un ripina sieru pa marli, četrrocīgi, tā, lai siers ripinās uz apli, līdz viss liekais notecējis un siers ir vienā gabalā. Liek siera masu māla bļodā un pievieno sāli, izkausētu sviestu. Ar koka karoti samaisa visu kopā un liek sieru bļodās. Šim sieram nav nepieciešams slogs.

Rimi Gardēži

Jāņu siera īpašā recepte

Sastāvdaļas:

  • biezpiens (1 kg);
  • trekns piens, 4 % (5 L);
  • ūdens (0,5 L);
  • olas (5);
  • sviests (100 g);
  • ķimenes (50 g);
  • sāls (2 ĒK);
  • citrons.

Pagatavošana

Lej katlā ūdeni un pienu. Karsē, līdz gandrīz sāk vārīties. Maisot pievieno smalki sadrupinātu biezpienu. Pieliek klāt 20-30 pilītes citrona sulas.

Vāra uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes. Kad sāk veidoties kunkuļi, masu nolej sietiņā, kurā ir ieklāta mitra marle. Izņem marli ar masu un ripina, lai notek sūkalas.

Katlā izkausē sviestu kopā ar ķimenēm. Liek masu atpakaļ katlā. Pievieno sāli un sakultas olas un maisot karsē, līdz veidojas viendabīga masa, kas veļas kunkuļos.

Ietin marlē un ar visu marli ieliek traukā. Uzliek slogu. Noliek aukstumā uz vairākām stundām līdz siers atdzisis un sastindzis. Noņem marli un uzliek uz šķīvja.

Rimi Gardēži

Līgo siers

Sastāvdaļas:

  • piens (1 L);
  • biezpiens (1 kg);
  • olas (4);
  • sviests (70 g);
  • ķimenes (2-3 saujas);
  • sāls (1 ĒK).

Pagatavošana

Uz lēnas uguns katlā karsē pienu un pievieno maltu biezpienu. Laiku pa laikam lēnām apmaisa. Kad biezpiens atdalījies no sūkalām, tās nolej caur marli, lai biezpiens paliek marlē. Ļauj notecēties sūkalām. Tad biezpienu liek katlā un karsē kopā ar sviestu, ķimenēm, sāli un sakultām olām. Ja vēlies pagatavot sieru ar dažādām garšvielām, zaļumiem vai pat riekstiem un ogām, tad tagad tie būtu jāpievieno. Ja vēlies dzeltenāku siera krāsu, pievieno vienu tējkaroti kurkumas pulvera. Pēc karsēšanas sieru iesien marlē un atstāj uz nakti notecēties un atdzist.

Rimi Gardēži

Ieteikums!

Ja sieru karsēsi īsāku laiku, tas būs irdens, ķepīgs un sulīgs. Ja atstāsi zem preses, lai sūkalas pilnībā iztek, tad siers izdosies sausāks un cietāks. Šāds siers būs ideāls grilēšanai!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija