6 dabiskas un veselīgākas alternatīvas cukuram

Virtuvē 21.augusts 2019
 
pixabay
Pienācis ievārījumu un dažādu saldo pīrāgu laiks, kad mūsu virtuvēs cukurs kļūst par vienu no galvenajiem "viesiem". Taču cukura "nelaime" ir tā, ka tajā nav nekā vērtīga. Cukurs nesatur nedz proteīnus, nedz vitamīnus, nedz minerālus. Tāpēc piedāvājam sešas dabiskas alternatīvas, kas palīdzēs saldināt ēdienu un būs labvēlīgākas arī mūsu veselībai.

VESELĪGIE

1. Stēvija

Stēvija ir dabīgs saldinātājs, kurā nav kaloriju. Stēvija ne tikai nekaitē veselībai, bet pat uzlabo to. Izrādās, ka stēvijā ir vielas, kas palīdz mazināt asinsspiedienu. Tāpat stēvija samazina cukura un insulīta līmeni asinīs.

Parasti stēvija pieejama pulvera vai šķidrā veidā. Stēvija nopērkama veikalos un tās garšas var atšķirties, tāpēc ir vēlams paeksperimentēt, lai atrastu sev tīkamāko.

pixabay

2. Ksilīts

Ksilītu dēvē arī par bērzu cukuru, jo to iegūst no šī koka saknēm un mizas. Tas ir sastopams arī dažādos augļos un dārzeņos: plūmēs, zemenēs, avenēs, puķkāpostos. Turklāt, to izstrādā arī aknas, tāpēc mūsu organismam šī viela nav sveša.

Ksilīts uzlabo mūsu zobu veselību, tas uzlabo ķermeņa spēju absorbēt kalciju. Taču ar ksilītu nevajadzētu pārspīlēt, jo pārāk daudz to lietojot, var rasties dažādi vēdera traucējumi.

NB Svarīgi ir atcerēties, ka ksilīts ir toksisks suņiem.

3. Eritritols

Eritritols ir augu izcelsmes un nesatur mākslīgas piedevas. Glikēmiskais indekss un kaloritāte ir tuvu nullei, līdz ar to, tas ir piemērots arī diabētiķiem. 100g produkta satur tikai 0,2 kcal, tajā nav tauku un piesātināto taukskābju.

Eritritols garšas ziņā ļoti līdzinās cukuram.

4. Jakona sīrups

To iegūst no jakonas auga saknes, kas sastopama Andu kalnu reģionā. No šīm saknēm iegūst sīrupu, kurā kalorijas daudzums ir uz pusi mazāks nekā medū. Tajā ir oligofruktoze, kas palīdz aizkavēt osteoparozes attīstību un saglabāt vērtīgās baktērijas resnajā zarnā.

Jakona ekstrakts var palīdzēt gremošanas sistēmas stāvokļa uzlabošanai.

MAZĀK KAITĪGIE

5. Kokosriekstu cukurs

Tas ir dabisks cukurs, kas izgatavots no sulas, kas ir cukursalds kokosriekstu augā cirkulējošs šķidrums. Šis cukurs bieži tiek jaukts ar palmu cukuru, kas ir līdzīgs, bet kas tiek izgatavots no cita veida palmu koka.

Kokosriekstu cukurs satur šķiedrvielas, ko mēs saucam par inulīnu. Inulīns palēnina glikozes uzsūkšanos. Tas varētu izskaidrot to, kāpēc kokosriekstu cukuram ir zemāks glikēmiskais indekss (GI) nekā parastajam galda cukuram.

Tomēr kokosriekstu cukurā ir daudz kalorijas un tam ir augsts fruktozes līmenis.

pixabay

6. Kļavu sīrups

Kanādā tradicionāli pavasaros tecina kļavu sulu. Vēlāk to karsē, līdz sula karamelizējas un sabiezē, veidojot aromātisku sīrupu.

Kļavu sīrupā ir daudz minerālu, piemēram, kalcijs, kālijs, dzelzs, cinks un mangāns. Tajā ir arī 24 dažādi antioksidanti.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija