Šefpavāra Džeimijs Olivers atklāj, kā gudri izmantot produktu pārpalikumus

Virtuvē 30.aprīlis 2020
 
Publicitātes foto
Laikā, kad lielākā daļa cilvēku visas maltītes gatavo mājās, britu šefpavārs Džeimijs Olivers pievienojas aicinājumam #paliecmājās un rosina cilvēkus būt atbildīgiem un veikalus apmeklēt pēc iespējas retāk. Šajā pandēmijas laikā ir sevišķi svarīgi rūpēties par savu veselību, ēdot sabalansētas un vitamīniem bagātas maltītes. 

1. Dārzeņu mizas - dabisks garšas pastiprinātājs

Džeimijs rosina dārzeņu mizas nenovērtēt par zemu - pati labākā garša tieši tajās. Turpmāk centieties dārzeņus tikai nomazgāt, bet nemizot - kartupeļu, burkānu, biešu, selerijas sakņu un citu dārzeņu mizas ir vispiesātinātākās ar garšu un vitamīniem, tāpēc grēks atņemt mūsu maltītei tik lielisku baudījumu.

Tomēr, ja esat pieradis mizot dārzeņus pirms to gatavošanas, tad nesteidzieties tās izmest, jo arī mizas ir iespējams pagatavot. Kartupeļu mizas patiesībā ir lieliska garšviela - izklājiet mizas uz cepamās pannas un lieciet cepeškrāsnī uz trīs stundām, 50°C. Pēc tam, kad mizas ir sausas, sablendējiet tās un sajauciet kopā ar jūras sāli. Jums ir gatavas jaunas garšvielas!

Publicitātes foto

Burkānu, biešu, kartupeļu un selerijas sakņu mizas varat pārvērst krēmīgā pastā - vāriet sālsūdenī, līdz tās ir mīkstas, tad pievienojiet mazliet sviesta, piparu un treknu pienu. Nolejiet buljonu, tā, lai tas ir tikai dārzeņu pamatā un lieciet visu blenderī. Šo pastu varat izmantot kā piedevu vārītiem vai ceptiem kartupeļiem, rīsiem vai likt uz grauzdētas maizes. Atstājot mazliet vairāk buljona, varat pagatavot biezzupu.

2. Pārgatavojušies augļi - laiks našķoties!

Paņemot rokās banānu ar brūniem pleķiem vai ābolu ar iesistu sānu, mēs parasti no tiem izvēlamies atteikties, bet Džeimijam Oliveram ir lieliski padomi, kā arī šādus, pārgatavojušos augļus pagatavot gardā desertā.

Pārgatavojušos ābolus Olivers iesaka nomizot, sagriezt un likt pannā sautēties kopā ar apelsīnu sulu un mazliet ūdens. Kad viss izsutinājies un āboli ir mīksti, tad iegūto gardumu var baudīt ar granolas pārslām vai bez piedevu jogurtu.

Pārāk mīkstus avokado varat pārvērst ātrajā gvakamolē - avokado sajauciet ar sīki sagrieztiem sīpollokiem, svaigu čili un piespiediet klāt pusi laima. Visu kārtīgi saspiediet kopā un baudiet ar tostermaizi, tortiljas čipsiem vai kā piedevu jebkurai maltītei.

Banānus, kuriem jau parādījušies brūnie punktiņi, nomizojiet un sagrieziet garenās šķēlītēs, izkārtojiet tos uz cepampannas un lieciet krāsnī uz zemas temperatūras grādiem. Tiklīdz tie ir sausi un kraukšķīgi, ņemiet ārā no krāsns, atdzesējiet un lieciet burciņā vai kastītē, lai banāni saglabātu kraukšķīgumu līdz nākamajai reizei, kad vēlēsieties našķoties.

Ja jūsu mājās nevīžīgi tiek ēstas ogas - zemenes, avenes, mellenes vai citas ogas, un tās drīz vien paliks vecas, Džeimijs Olivers iesaka izmantot blenderi un jūsu mīļāko jogurtu. Blenderī lieciet lielāko daļu ogu, jogurtu (ar piedevām vai bez - tas nav svarīgi) un sablendējiet visu kopā. Tad pievienojiet atlikušās ogas, ar karoti samaisiet un lejiet jogurta masu saldējuma formiņās - lūk,- veselīgs, atveldzējošs un gards našķis.

Publicitātes foto

3. Sakaltusi maize - lieliska piedeva teju jebkuram ēdienam!

Maize ir viens no pārtikas produktiem, kas ātri paliek ciets, un diemžēl tādu maizi vairs neviens nevēlas baudīt brokastīs. Taču maizei nekad nevajadzētu nonākt atkritumu grozā. Džeimijs Olivers savā pavāra pieredzē izmantojis nevienu vien sacietējušu maizi. Lūk daži viņa padomi - sausu maizi lieciet blenderī un pagatavojiet paši savu rīvmaizi. To vēlāk varēsiet izmantot desertos, mērcēs, sautējumos un citur. Vēl variants maizi sagriezt kubiciņos un vēlāk izmantot kā gardu dekorāciju jūsu mīļākajā biezzupā, zaļajos salātos vai pat makaronu ēdienos.

***
Jaunajā televīzijas raidījumā “Turpini gatavot ar Džeimiju Oliveru”, kas no 2.maija, sestdienās, plkst. 12.00 būs skatāms kanālā “FOX Life”, Džeimijs dalīsies ar ātrām un vienkāršām receptēm no produktiem, kas atrodami ikvienā virtuvē.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija