Veselīgais un gardais brokastu ēdiens - nakts auzas

Virtuvē 23.janvāris 2021
 
Publicitātes foto
Jaunais gads bieži sākas ar apņemšanos ēst veselīgāk vai vismaz - ēst brokastis biežāk. Diemžēl tumšie ziemas rīti biežāk rada izaicinājumus nekā palīdz šo mērķu sasniegšanā. Taču nevajag mest plinti krūmos, jo risinājums ir, proti, pagatavot brokastis iepriekšējā vakarā, lai rīts būtu nesteidzīgāks un patīkamāks!

Auzu pārslu biezputra ir goda vietā uz brokastu galda, jo tā ir gan garda, bet gan bagāta ar ķermenim tik ļoti nepieciešamajām uzturvielām. Klasiski auzu biezputru gatavojam vārot to pienā vai ūdenī, bet ko darīt, ja no rīta dikti nāk miegs un putras vārīšanai neatliek laika?

“Pūcēm" piemērotākais risinājums būs nakts auzas. Šī īpašā gatavošanas metode ļaus jums brokastis pagatavot iepriekšējā vakarā, lai no rīta jūs jau gaidītu garda un sātīga maltīte.

Produktu tehnoloģe Natālija Lagzdiņa dalās padomos, kā šo brokastu ēdienu padarīt gardāku un interesantāku, savukārt dietologs Atis Tupiņš atklāj, kur slēpjas nakts auzu papildu uzturvērtība.

Kas ir nakts auzas?

Nakts auzas, atšķirībā no ierastās auzu biezputras, netiek termiski apstrādātas. Tās gatavo aplejot ar pienu vai ūdeni iepriekšējā vakarā un uz nakti atstājot ledusskapī, kur tās uzsūc šķidrumu un kļūst mīkstas, tāpat kā vārot. Lai auzas uzsūktu pievienoto šķidrumu nepieciešamas vien divas stundas, tomēr izcilam rezultātam ieteicams tās atstāt ledusskapī uz nakti. Nakts putras konsistence ir ļoti līdzīga tradicionāli gatavotai putrai, tomēr tā ir nedaudz blīvāka, un tās struktūra ir mazliet krēmīgāka, gluži kā pudiņam.

Auzu biezputra tradicionālā izpratnē tiek uzskatīta par brokastu superēdienu, savukārt izvēloties nakts auzu gatavošanas metodi, varam no šī mazā grauda iegūt vēl vairāk organismam nepieciešamās barības vielas.

Auzu mērcēšana veicina graudā esošās cietes noārdīšanos un samazina dabiskās fitīnskābes izdalīšanos, kas savukārt organismam palīdz daudz efektīvāk izmantot auzās atrodamās barības vielas. Pateicoties šai īpašībai organismam ir vieglāk pārstrādāt mērcētas auzas. Tādēļ nakts auzas ir ieteicamas, cilvēkiem ar glutēna nepanesamību. Nevārot auzas, no mazā grauda iegūsim vairāk rezistentās cietes, nekā to termiski apstrādākjot.

“Rezistentā ciete ir dabisks ogļhidrāts, kas palīdz uzlabot organisma gremošanas spējas, palīdz svara zaudēšanā un izvairīties no pārlieku augsta cukura līmeņa asinīs. Rezistentā ciete ir sastopama teju visos cieti saturošos pārtikas produktos, tomēr visvairāk to atradīsim tieši atdzesētos ēdienos, kas nav termiski apstrādāti,” piebilst Tupiņš.

Būtiskākais, kas jāatceras gatavojot nakts auzas, ir attiecība 1:2. Vienu nakti iemērciet vienu auzu daļu ar divām šķidruma daļām. Piemēram, uz vienu nakti iemērciet 3 ēd.k. auzu ar 6 ēd.k piena vai ūdens. Putras konsistenci padarīsiet blīvāku, ja pievienosiet mazāk šķidruma, savukārt, ja pievienosiet vairāk šķidruma, putra būs šķidrāka. Putras gatavošanai varat izmantot ūdeni vai jebkura veida pienu (piemēram, mandeļu pienu, sojas pienu, kokosriekstu pienu utt.) Lai putru padarītu interesantāku, tai var pievienot apelsīnu sulu vai krējumu.

Gatavojiet nakts putru visai ģimenei! Katram ģimenes loceklim pagatavojiet personalizētu brokastu burciņu, pievienojot katra iecienītākās piedevas - augļus, ogas, riekstus, riekstu sviestu vai ievārījumu.

“Es ieteiktu nakts auzas gatavot burciņā! Tai varēs viegli uzskrūvēt vāciņu, kas ļaus to viegli paņemt līdzi, dodoties ikdienas solī un notiesāt sev ērtā laikā un vietā,” iesaka jauno produktu tehnoloģe Natālija.

Nakts auzas ir ne vien viegli pagatavojamas, bet arī ar tām iespējams ļauties plašai garšu variācijai. Nebaidieties eksperimentēt, jo nakts auzām varat pievienot visdažādākās piedevas, lai ēdiens neapniktu un katru dienu būtu kā jauns piedzīvojums.

Kad pamatmasa sagatavota, tad varam sākt eksperimentēt. Padariet savu maltīti saldāku. Pievienojiet medu, kļavu sīrupu, agaves sīrupu, brūno cukuru vai kādu cukura aizvietotāju, piemēram, stēviju. Šobrīd īpaši svarīgi atcerēties par organismam nepieciešamajiem vitamīniem - pievienojiet saldētas vai svaigas ogas un augļus. Savukārt, ja vēlaties papildu enerģijas lādiņu, tad pievienojiet grieķu jogurtu ar augstu olbaltumvielu saturu, savus iecienītākos riekstus vai čia sēklas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija