Pagatavo Jāņu sieru vien 30 minūtēs

Virtuvē 16.jūnijs 2021
 
Ekrānuzņēmums no Youtube
Pagatavo gardu Jāņu sieru. Vīnkalnu saimniece Zanda Žentiņa dalās ar pavisam vienkāršu Jāņu siera pagatavošanas recepti. Lai pagatavotu sieru, būs nepieciešamas vien 30 minūtes.

Lai pagatavotu 1 kilogramu siera nepieciešams:

  • 3 litri pilpiena;
  • 1 kilograms biezpiena;
  • 100 grami sviesta;
  • 3 olas;
  • 1 ēdamkarote ķimenes;
  • 1 tējkarote sāls;
  • marle.

Process:

1. Lej pienu katlā un liec to karsēties. Piens jākarsē līdz vārīšanās temperatūrai, līdz brīdim, kad varētu sākt "burbuļot".

Ekrānuzņēmums no Youtube

2. Kamēr uz plīts sildās piens, ņem biezpienu. Ieliec to bļodā un ar karotes vai stampiņas palīdzību to saberz smalkāku.

Ekrānuzņēmums no Youtube

3. Kad piens ir sakarsis, tam pievieno klāt biezpienu.

Ekrānuzņēmums no Youtube

4. Brīdi, kad biezpiens ir pievienots klāt pienam, to visu laiku maisa. Pēc kāda laika sāks atdalīties sūkalas, kas būs caurspīdīgi dzeltenzaļā nokrāsā. Ja pēc kāda laika vēl nav manāmas sūkalas, lai paātrinātu procesu var pienam ar biezpienu pievieno klāt puscitrona sulas.

Ekrānuzņēmums no Youtube

5. Pirms siera likt marlē, nepieciešams marli saslapināt siltā ūdenī. Kā atzīst Vīnkalnu saimniece, tad nevajag liet sieru aukstā, sausā marlē, jo tad biezpiens tai pielips klāt.

6. Brīdi, kad katlā ir atdalījušās sūkalas no biezpiena, piena masas, tad ņem marli, to ieliec caurdurī un lej iekšā katla saturu.

Ekrānuzņēmums no Youtube

7. Pēc tam ņem marles galus un sasien tos kopā ar tur iekšā esošo sieru. Mazliet pakrati marli, lai notek liekas šķidrums.

8. Kad liekas šķidrums ir nokratīts, masu izņem no marles un liek atpakaļ katlā. Šajā brīdī maisai ir nepieciešams pievienot klāt sviestu, ķimenes, sāli un sakultas olas.

9. Pēc visu sastāvdaļu pievienošanas, nepieciešams sākt aktīvi maisīt siera masu. Svarīgi ir sieru nepārkarsēt. Siers ir jāmaisa līdz brīdim, kad masa paliek viendabīga un "saiet kunkulī".

Ekrānuzņēmums no Youtube

Ekrānuzņēmums no Youtube

10. Atliek vien izveidot formu sieram. Viens no veidiem ir sieru ielikt marlē, nolikt uz dēlīša un uzlikt virsū slogu. Slogs jātur līdz brīdim, kamēr siers ir atdzisis. Otrs veids ir ievietot sieru māla bļodā, to piespiest un izlīdzināt.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Tikai šim visam ir viena piebilde- vajadzīgs īstais lauku piens, biezpiens un sviests no veikala produktiem nesanāks. Būs negaršīgs. Man sencītis savulaik izmēģināja gan no vieniem gan otriem gatavot. Pat salīdzināt nevarēja!

17.jūnijs 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija