5 veselīgākie un uzturvielām bagātākie rieksti

Virtuvē 13.janvāris 2022
 
pexels.com
Rieksti ir labs veselīgo tauku, šķiedrvielu un olbaltumvielu avots. Uzziniet, kuri pēc ekspertu domām, ir paši veselīgākie rieksti.

pexels.com

1. Mandeles

Mandeles ieteicams ēst gan neapstrādātas, gan apgrauzdētas. Šie rieksti ir īpaši bagāti ar E vitamīnu, taukos šķīstošu uzturvielu, kas darbojas kā antioksidants un aizsargā organismu no šūnu bojājumiem. Regulāri ēdot mandeles samazinās sirds slimību risks un tiek veicināta laba zarnu darbība. Šos riekstus ieteicams ēst cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt lieko svaru.

pexels.com

2. Pistācijas

Izrādās, ka pistācijas satur mazāk kaloriju un tauku nekā vairums citu riekstu. Pistācijas satur vērtīgo B6 vitamīnu, kas nepieciešams labai vielmaiņai un imūnsistēmai. Šie rieksti ir bagāti arī ar augu savienojumiem, piemēram, karotinoīdiem, luteīnu un zeaksantīnu u.c., kuriem piemīt labas pretiekaisuma un antioksidantu īpašības.

pexels.com

pexels.com

3. Valrieksti

Valrieksti ir labs mangāna un vara avots. Varš ir minerāls, kas palīdz stiprināt un labāk strādāt imūnsistēmai, tas nodrošina organisma šūnu apgādāšanu ar skābekli. Valrieksti labi ietekmē sirds veselību. Uzturā lietojot valriekstus, mazinās risks iegūt dažādas veselības problēmas, piemēram, paaugstinātu asinsspiedienu, otrā tipa diabētu, slikto holesterīnu. Šie rieksti uzlabo arī smadzeņu darbību.

unsplash.com

4. Indijas rieksti

Indijas rieksti satur vērtīgo K vitamīnu, magniju un mangānu. Šie rieksti ir īpaši ar to, ka tos lietojot uzturā var ne tikai normalizēt augstu asinsspiedienu, bet arī samazināt holesterīna un cukura līmeni asinīs. Kā rezultātā samazinās sirds slimību un diabēta risks. Šajos riekstos esošās uzturvielas labi ietekmē arī kaulu veselību.

unsplash.com

5. Pekanrieksti

Tāpat kā citi rieksti, pekanrieksti ir bagāti ar veselīgajiem taukiem, šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Šie rieksti ir labs cinka avots, kuram ir būtiska loma imūnsistēmas darbībā, kā arī brūču dzīšanā un attīstībā. Līdzīgi, kā citi rieksti, arī pekanriekstiem piemīt labās īpašības, kas veicina labu sirds veselību, normalizē asinsspiedienu un holesterīnu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija