Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Kas patiesībā ir sieviete no Mālpils, kas jau gadiem regulāri lūdz palīdzību soctīklos

Ilustratīvs attēls © F64

Sociālajā vietnē "Facebook" aktīvi uzdarbojusies daudziem jau zināmā Agnija no Mālpils. Sieviete savos ierakstos norāda, ka ir vientuļā māte, dzīves apstākļi esot neapskaužami. Viņas kaimiņienes gan stāsta, ka Agnijai iedzīvotāji sūta tik daudz pārtikas, ka to nākas glabāt arī kaimiņienes ledusskapī, vēsta "Bez tabu".

Uzmanību Agnijas aktivitātēm pievērsa trīs bērnu mamma Rita, kura atklāj, ka arī pati vēlējusies Agnijai palīdzēt, tomēr pēc sazināšanās ar sievieti ir pārdomājusi.

"Tad viņai vajag pārtiku, tad vajag zāles, tad ceļanaudu, lai izbraukātu pie dakteriem. Esmu viņai mēģinusi pavaicāt, kā palīdzēt. Bija tādas nepatīkamas atbildes, kāpēc lienot viņas dzīvē. Mēs braucām cauri Mālpilij un gribējām ar viņu kopā aiziet uz veikalu sapirkties, bet viņas komentāri bija tādi, ka…"

Agnija ierakstus publicē no dažādiem profiliem, kā arī izmanto dažādas domubiedru grupas. “Teiktu, ka divas reizes nedēļā tiek publicēti aicinājumi,” stāsta Rita.

Izlasot Mālpils Agnijas ierakstus sociālā vietnē, rodas līdzpārdzīvojums, kā arī vēlme palīdzēt.

Agnijas ieraksts "Facebook":

"Mājās akūtu trūkst pārtika. Nav mājās ko ēst. Ir tik pārtika no trūcīgo pakas. Nestrādāju, bērni mazi, daudz slimo. Vairāk mājās nekā dārziņā. Aukli nevaru atļauties. Vecāki pašai miruši, brāļu, māsu nav. Nav kam lūgt palīdzību. Ja tev sirdī ir iespēja palīdzēt man un bērniem, uzraksti. Jau iepriekš paldies."

Mālpilī izdodas atrast palīgā saucējas Agnijas kaimiņienes, kuras norāda, ka dzīve sievieti smagi situsi, taču šobrīd par jebkādu pārtikas trūkumu būtu grēks sūdzēties. Pakas vedot tik daudz, ka produkti tiek glabāti arī pie kaimiņienēm.

Pati Agnija izvairās kameras priekšā skaidrot, kādēļ jau gadiem ilgi prasa līdzcilvēku palīdzību.

Redzot Agnijas ierakstus "Facebook", pie viņas viesojušies arī Siguldas novada Sociālā dienesta un bāriņtiesas darbnieki. Dienesta vadītāja Kristīne Freiberga nedrīkst atklāt detaļas par vizītēm un konstatēto, taču norāda, ka apstākļi nav tik slikti, lai no ģimenes nāktos izņemt bērnus. "Ģimene ir informēta par sociālās palīdzības veidiem, saņem vairākus sociālās palīdzības veidus. Cilvēks izvēlas tādā veidā (ar interneta starpniecību) lūgt palīdzību, viņam ir tiesības to darīt,” raidījumam atklāj Freiberga.