Pēc garās ziemas sejas āda ir manāmi sagurusi, tāpēc ir svarīgi to pabarot. Ko darīt un kādas ir procedūras, lai āda izskatītos starojoša, padomos dalās ārste dermatoloģe Lauma Valeine.

Raidījumā “Nra.lv sarunas” viņa kopā ar Dzīvesstils redaktori Kristīni Krūzi - Hermani runā par ādas kopšanu pavasarī un sagatavošanos vasarai. Tie ir vērtīgi padomi, kas noderēs.

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

“Ikdienas sejas ādas kopšana ir būtiska, taču ir vērts atcerēties, ka kosmetoloģija un dermatoloģija, kā arī citas mērķtiecīgas un specifiskas sejas kopšanas procedūras var tikai palīdzēt,” sarunas gaitā atklāj ārste, iepazīstinot ar dažām procedūrām.

Ar kādām procedūrām ir vērts sākt kopt sejas ādu?

Jāsāk ar maigi attīrošām, bet pietiekami intensīvām procedūrām. Piemēram, tās var būt kosmetoloģiskas procedūras ar dažādiem maigiem pīlingiem, kas ietver dziļāku sejas attīrīšanu un dažādu tehnoloģiju pielietošanu.

Ir arī injekciju metodes, ar kuru palīdzību varam ievadīt dažādas aktīvās vielas - mezoterapija, biorevitalizācija.

Pavasarim aktuālāks ir arī C vitamīns, dzintara skābe, hialuronskābes injekcijas, ar kuru palīdzību mēs varam gan izgaismot, gan mitrināt ādu.

Foto: Pexels.com

Protams, pirmie saules stari aktivizē mūsu aktīvo mīmiku, tāpēc viena no pavasara ejošākajām sejas procedūrām ir botulīna terapija, kas ir vienīgais instruments, kā mēs varam savu aktīvo mīmiku ierobežot un kontrolēt.

Šogad jaunums ir arī eksosomu injekcijas. Tas vēl ir karsts pīrādziņš estētiskajā kosmetoloģijā un dermatoloģijā. Tās ir signālu molekulas, kas ir ar ļoti intensīvu ādas atjaunošanas un reģenerēšanas iedarbību.

Eksosomas ir unikāla molekula, kas var atjaunot un atgriezt visu ādas šūnu jaunībā. Šī metode ir maksimāli efektīva un sprigana.

Latvijā un Eiropā tiek izmantotas augu izcelsmes eksosomas. Procedūras laikā ādā tiek veikti daudz mazi dūrieni. Arī var ievadīt ar injekciju metožu palīdzību. Tāpat šobrīd daudz eksosomas var uzlikt uz ādas arī masku veidā.

Foto: Pexels.com

Citas procedūras, kas ir efektīvas

Līdzīgi kā bērzu sulas, kuras mēs esam iecienījuši pavasarī un dzeram ikdienā, lai savā ķermenī uzņemtu dzīvības enerģiju, arī kļavu sulas ir mūsu ādas atjaunotājs.

Tāpat vēl viena no dabiskākajām procedūrām, bet arī efektīva un īpaši pavasarim aktuāla ir PRP jeb ar trombocītiem bagātināta plazmas injekcija.

Pazīstama kā plazmorevitalizācijas procedūra. Procedūras laikā tiek paņemtas paša cilvēka asinis, tās tiek apstrādātas, īpašā veidā sarkanā asins daļa tiek atdalīta no plazmas.

Neaizmirsīsim, ka pavasarī bieži ir arī lapkritis, izkrīt mati.

Rudeņos un pavasaros organisms atrodas tādā deficītā, ka trūkst mikroelementu un vitamīnu. Tas viss būtu jākompensē ar sabalansētu uzturu, bet arī ar injekciju palīdzību mēs varam palīdzēt, lai, piemēram, mati neizkristu.

Foto: Pexels.com

Vēl viena procedūra, kas ir pazīstama, aktuāla un efektīva visā pasaulē, ir polinukleotīdu injekcija.

Tā pēdējā laikā ir kļuvusi populāra, pateicoties aktrisei Dženiferai Anistonei, kura paziņoja visai pasaule, ka viņa lieto tieši šīs injekcijas, lai rūpēties par savas ādas stāvokli.

Mēs dermatoloģijā šo metodi jau ilgus gadus pazīstam un pielietojam. Arī mūsu klīnikā tiek veiktas šīs injekcijas.

Taču, lai efekts būtu maksimāls, iesaku doties pie dermatologa, apskatīt savu sejas ādu, izveidot kopšanas plānu, saprast kopšanas procedūras, kas derēs konkrētajam ādas tipam.

Vēlos arī atgādināt, ka tāpat kā ikdienas sejas kopšana, tāpat arī metožu klāsts ir milzīgs. Taču pēdējos gados aktuāla ir personīgā pieeja.

Saviem pirmreizējiem pacientiem stāstu: “Tas plāns, ko mēs sastādām ikdienas kopšanai, procedūrām, protams, pakoriģējot arī uzturu un uztura bagātinātājus, var izveidoties par plānu dzīvei.”

Foto: Pexels.com

Tas tāpēc, ka mūsu ādas tips, mūsu ādas novecošanās, paterns būs nemainīgs gan šodien, gan pēc 5, 10 gadiem. Tieši tāpēc ir ieteicams vienreiz dzīvē aiziet uz vizīti pie dermatologa.

Rakstu par to, kas ir lielākais drauds dermatoloģijā lasi šeit

Un kā rūpēties par savu ādu un kādi saules aizsargkrēmi ir nepieciešami lasi šeit

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv