Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Plānots sākt jauna tiesu nama būvniecību Rīgā

Šogad plānots sākt jauna tiesu nama būvniecību Rīgā, kurā tiktu izvietots Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams un Administratīvā apgabaltiesa, liecina Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais informatīvais ziņojums, kuru otrdien uzklausīs valdība.

Savukārt Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesu paredzēts izvietot Administratīvās apgabaltiesas ēkā Jēzusbaznīcas ielā 6.

Rīgas tiesu nama un Ziemeļu rajona tiesai ir jāmeklē jauna mājvieta, jo saskaņā ar Latvijas un Krievijas vienošanos ir jāatbrīvo ēka Antonijas ielā 6 (Pumpura ielā 1), kur pašlaik atrodas abas tiesas. Pērn noslēgtā vienošanās par abu valstu vēstniecību izvietošanas nosacījumiem paredz, ka Krievijas īpašumā tiek nodota šīs ēkas daļa vairāk nekā 3000 kvadrātmetru platībā. Vienošanās ir stājusies spēkā šogad 16.maijā, un Latvijai ēka jāatbrīvo līdz 2012.gada 1.jūlijam.

Līdz ar to ir jārisina jautājums par Rīgas tiesu nama un Ziemeļu rajona tiesas izvietošanu. Tieslietu ministrija norādījusi, ka jau pašlaik abas tiesas strādā darbam neatbilstošās telpās. Ēka sākotnēji tika būvēta kā dzīvojamais nams.

Lai risinātu šo jautājumu, izvērtēti vairāki piedāvājumi - pārvietot tiesas uz Abrenes ielu 2, Brīvības bulvāri 32, Kronvalda bulvāri 6 vai Tallinas ielu 86. Taču neviens no "Valsts nekustamo īpašumu" piedāvātajiem variantiem nav atbilstošs telpu nepietiekamās platības dēļ. Patlaban abas tiesas aizņem 4540 kvadrātmetru.

Par vienīgo iespējamo variantu vienas tiesas izvietošanai tika atzīta ēka, kas atrodas Abrenes ielā, taču tās stāvoklis un izvietojums pašlaik neļauj nodrošināt tūlītēju tiesas pārcelšanu. Vienas tiesas izvietošana šajā namā būtu iespējama, ēku rekonstruējot un pielāgojot tiesas darba vajadzībām. Šis projekts izmaksātu 444,6 tūkstošus gadā, un to varētu izdarīt tikai 2014.gadā. Tāpat neatrisinātos problēma par otru tiesu, līdz ar to secināts, ka tiesu izvietošana kādā no VNĪ apsaimniekošanā esošajām ēkām nav situācijas risinājums.

Tādēļ TM piedāvā Ziemeļu rajona tiesu izvietot 2007.gadā speciāli tiesas vajadzībām būvētajā ēkā Jēzusbaznīcas ielā, kur pašlaik atrodas Administratīvā apgabaltiesa.

Savukārt Rīgas tiesu nama un apgabaltiesas vajadzībām paredzēts būvēt jaunu ēku. Līdz tam laikam abas tiesas, kam jāpārvācas, turpinātu darbu līdzšinējās telpās Antonijas ielā.

Iecerēts, ka jauno ēku būvēs uz Tiesu namu aģentūrai piederošās zemes Baldones ielā 1/Slokas ielā 37a. Uz šīs zemes ir iespējams uzbūvēt ēku 600 kvadrātmetru platībā četru stāvu augstumā, kā arī izveidot autostāvvietu.

Jaunā tiesu nama būvniecība varētu sākties šogad trešajā ceturksnī, bet to pabeigt plānots gada laikā. Ēkas nodošana ekspluatācijā icerēta 2012.gada otrajā vai trešajā ceturksnī. Tiesu namu aģentūra jau ir izveidojusi iepirkuma komisiju, kurai uzdots izstrādāt iepirkuma dokumentāciju.

Projekta īstenošanai 2012.gadā papildus būs nepieciešami 379 800 latu, bet 2013.gadā un turpmāk – 759,6 tūkstoši latu gadā. TM norāda, ka valsts budžeta līdzekļi nomas maksas segšanai būtu nepieciešami tikai pēc projekta pilnīgas realizācijas un ēkas nodošanas ekspluatācijā. Ēkas būvniecībai valsts finansējums nav nepieciešams, jo ēkas celtniecībai Tiesu namu aģentūra plāno piesaistīt komercbankas aizdevumu jeb kredītu, kā nodrošinājumu izmantojot hipotēku uz nekustamo īpašumu.

Vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu neļauj ņemt Valsts kases aizdevumu.

TM rosinās valdību otrdien atbalstīt ziņojumā piedāvāto risinājumu Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama un Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas izvietošanai citās telpās. Tāpat ministrija rosinās Ministru kabinetu paredzēt, ka TM līdz 20.oktobrim valdībā jāiesniedz rīkojumi par nepieciešamajiem ilgtermiņa saistību apmēriem kompleksa gada finanšu maksājuma un apsaimniekošanas maksājuma segšanai, kā arī ar pārcelšanos, mēbeļu un aprīkojuma iegādi un komunālajiem maksājumiem saistītajiem izdevumiem.