Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika

Vienkāršota PVN deklarāciju aizpildīšana

Valdība šodien pieņēma grozījumus noteikumos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarāciju, paredzot samazināt administratīvo slogu nodokļu deklarāciju aizpildīšanā.

Lai samazinātu administratīvo slogu nodokļu deklarāciju aizpildīšanā, grozījumi paredz, ka no šā gada 1.oktobra īpašs PVN deklarācijas pielikums par darījumiem, par kuriem PVN maksājams "reversā" kārtībā, netiks noteikts.

Tādējādi ar PVN apliekamām personām, kuras veic darījumus ar kokmateriāliem, samazināsies administratīvais slogs nodokļu deklarāciju aizpildīšanā, jo tiks samazināts aizpildāmo veidlapu skaits, savukārt personām, kas veic darījumus ar metāllūžņiem, netiks uzlikts papildus administratīvais slogs.

Pašreiz saskaņā ar likumu metāllūžņu piegādēm un ar tiem saistītajiem pakalpojumiem PVN piemēro likumā noteiktā vispārīgajā kārtībā. Tas nozīmē, ka par minētajiem darījumiem PVN valsts budžetā maksā preču piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs.

Savukārt par kokmateriālu piegādēm un ar kokmateriāliem saistītiem pakalpojumiem atbildīgais par PVN nomaksu valsts budžetā ir kokmateriālu vai ar tiem saistīto pakalpojumu saņēmējs, t.i., tiek piemērota "reversā" nodokļa maksāšanas kārtība.