Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

ZRP un "Vienotībai" viedokļu atšķirība par tautas vēlētu prezidentu un pilsonības piešķiršanu

Zatlera Reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" divas dienas ilgušās ekspertu sarunas programmatiskos jautājumos beigušās, esot vien pāris nesakritībām viedokļos, aģentūrai BNS pastāstīja abu partiju pārstāvji.

"Vienotības" pārstāvis Edvards Smiltēns sacīja, ka neatrisināts palicis jautājums par tautas vēlētu prezidentu, kā arī automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem.

Otrdien notikušas divu no kopumā trīs ekspertu grupām sēdes. Tieslietu un politiskās reformas tēmu blokā abas partijas esot pilnībā vienojušās ārlietu, aizsardzības, tieslietu un drošības jautājumos. Politiskās reformas un valsts pārvaldes daļā iezīmējušies divi punkti, par ko vienošanās nav panākta, – par tautas vēlētu prezidentu un automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem.

"Vienotība" norādījusi, ka būtiski būtu stiprināt Valsts prezidenta institūciju, pieļaujot diskusiju par atsevišķu amatpersonu funkciju nominēšanu prezidentam. Abas partijas bijušas vienisprātis arī par lielāku iespēju došanu sabiedrībai šo lēmumu pieņemšanā referenduma formā. Savukārt, runājot par Latvijas pilsonības automātisku došanu nepilsoņu bērniem, minēts, ka šīs iespējas faktiski jau ir dotas, taču jāvērtē šīs kārtības praktiskie aspekti, kā arī "būtiska katras personas subjektīvā attieksme pret pilsonību kā tādu".

Savukārt finanšu un ekonomikas jautājumu blokā abas partijas panākušas diezgan lielu progresu nodokļu jautājumos, bet izglītības jautājumu blokā ir principiāla vienošanās par studiju finansēšanas modeļa maiņu, taču atšķiras redzējums par to, kā tās būtu veicamas. Ir divas samērā atšķirīgas pieejas, kam grūti atrast kopsaucēju, ņemot vērā arī to, ka šie risinājumi "atduras pret budžetu", sarunas raksturoja Smiltēns.

ZRP pārstāvis Edmunds Sprūdžs teica, ka sarunu gaitu un iznākumu līdz trešdienas rītam sīkāk nevēlas komentēt, pirms ar to iepazīstināta ZRP valde un frakcija, taču "partiju pārstāvji pragmatiski gājuši cauri visiem punktiem, un to skaits mērāms simtos". Sprūdžs norādīja, ka sarunās radusies sīkāka abpusēja izpratne par abu partiju programmās rakstīto. Tam palīdzējis arī izvēlētais sarunu formāts – vispirms vienoties par kopēju programmu un tikai tad par amatiem.

Abi partiju pārstāvji izteicās, ka līdz ar sarunu norisi vēl skaidrāk iezīmējies, ka abas partijas veidos valdības kodolu, kas bijis būtiski jau pirms trešā koalīcijas partnera piesaistīšanas.

Jau vēstīts, ka ZRP un "Vienotība" līdz otrdienas vakaram programmatiskos jautājumos strādāja ekspertu darba grupās un trešdien savu kopējo redzējumu izklāstīs Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.