Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Pieprasa septiņu gadu cietumsodu Ukrainas ekspremjerei Timošenko

Tiesā Kijevā prokurore otrdien pieprasīja piespriest septiņu gadu cietumsodu bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlijai Timošenko, ziņo Ukrainas mediji.

Prokurore Lilija Frolova lūdza Kijevas Pečoras rajona tiesas tiesnesim Rodionam Kirejevam atzīt Timošenko par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā, piespriežot septiņu gadu cietumsodu.

Bez tam arī piedzīt no Timošenko 1,5 miljardus grivnu (92 miljonus latu) par labu Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijai "Naftogaz Ukraina", kā arī segt visus ar tiesu saistītos izdevumus.

Tiesa izskata lietu pret Ukrainas ekspremjeri par viņas 2009.gadā parakstīto līgumu ar Krieviju par gāzes piegādēm, kā dēļ partijas "Tēvzeme" līdere Timošenko tiek apsūdzēta par 1,5 miljardu grivnu (92 miljonu latu) zaudējumu nodarīšanu.

Timošenko savu vainu neatzīst,norādot ka rīkojusies likumīgi, bet apsūdzības ir viņas politisko pretinieku "pasūtījums".

Jau vēstīts, ka Kijevas Pečoras rajona tiesa 5.augustā nolēma mainīt drošības līdzekli un apcietināt Timošenko.

Decembra vidū Timošenko tika noteikts drošības līdzeklis - paraksts par neizbraukšanu no dzīvesvietas, kas nozīmē,ka viņa nedrīkstēja pamest apdzīvoto vietu, kurā dzīvo, bez izmeklētāju atļaujas, bet 5.augustā tiesa nolēma mainīt drošības līdzekli pret apcietinājumu, jo "apsūdzētā sistemātiski ir veikusi pārkāpumus, kavējot liecinieku nopratināšanu". Viņa neesot tiesu uztvērusi nopietni, savā mikroblogošanas vietnes "Twitter" kontā izsmējusi tiesnesi un lieciniekus, veicot ierakstus turpat no tiesas zāles.