Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Ārstniecības iestādes drīzumā saņems papildus piešķirtos līdzekļus veselības aprūpes nodrošināšanai

Šodien, 27. septembrī, Ministru kabinets ir pieņēmis grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas nosaka, kā ārstniecības iestādēm samaksai par sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem tiek sadalīti jūlijā un septembrī papildus piešķirtie līdzekļi, lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību 2011.gadā.

Attiecīgi Veselības norēķinu centrs ārstniecības iestādēm piedāvās līguma grozījumus, palielinot līgumu apjomu un iestādes jau tuvākajā laikā varēs saņemt papildus naudu.

Atgādinām, ka Ministru kabinets 19.jūlijā piešķīra Veselības ministrijai papildus līdzekļus, no kuriem 2,8 miljoni latu bija paredzēti ārstniecības iestādēm samaksai par izmeklējumiem un speciālistu konsultācijām ambulatori, kā arī pacientu iemaksas kompensācijai no pacienta iemaksas atbrīvotajām iedzīvotāju kategorijām. Savukārt pēc Ministru kabineta 5.septembra rīkojuma par papildus līdzekļu piešķiršanu, 2,57 miljoni latu tika novirzīti daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcām tālākai darbības nodrošināšanai, lai segtu izdevumus par dienas stacionāros un mājas aprūpē sniegtajiem plānveida un neatliekamajiem pakalpojumiem.

Vienlaikus, veicot līdzekļu pārdali nozares budžeta ietvaros, noteikumu projektā ir iekļautas normas, lai varētu piešķirt papildus finansējumu lokālajām slimnīcām 685 tūkstošu latu apmērā slimnīcā sniegtās neatliekamās palīdzības nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija jau 14.jūlijā iesniedza valdībā ziņojumu par situāciju veselības aprūpē, kurā pamatoja papildus līdzekļu nepieciešamību, lai nodrošinātu samaksu par pacientiem sniegto ambulatoro veselības aprūpi, kompensētu pacientu iemaksas atbrīvotajām kategorijām, nodrošinātu kompensējamo zāļu un medicīnas preču iegādi, kā arī segtu slimnīcu parādsaistības par sniegtajiem pakalpojumiem 2011.gada pirmajā pusgadā trūcīgām un maznodrošinātām personām.