Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Kapteinis Džeimss Blants atkal iesaukts Rīgā

© Scanpix

Šopiektdien, 30. septembrī, kādreiz leģendārā kinoteātra Palladium telpās tiks atklāta jauna koncertzāle. Ar savu koncertu ierobežotam klausītāju lokam to svētīs britu dziesminieks Džeimss Blants.

Grūti pat pateikt, kurš no abiem šiem faktiem ir pelnījis lielāku uzmanību: šādu koncertzāli mums jau sen vajadzēja kā ēst, taču arī Blanta otrā viesošanās Rīgā nav zemē metams notikums.

Karavīri paaudžu paaudzēs

Ieminoties par Džeimsu Blantu, uzreiz prātā nāk divas lietas: Pelnrušķītes (vīriešu dzimtē) cienīgais stāsts par to, kā karavīrs kļuva par mūziķi, kā arī hits You’re Beautiful, kas lauza un joprojām lauž visu vecumu sieviešu sirdis.

Džeimss Blants, īstajā vārdā Džeimss Hiljē Blaunts (James Hillier Blount), dzimis 1974. gada 22. februārī militārajā hospitālī Hempšīras apkaimē britu pulkveža Čārlza Blaunta un viņa sievas Džeinas ģimenē. Ja var ticēt vēstījumiem par Blauntu ģimeni, tajā jau kādu tūkstotīti gadu, proti, no 995. gada, visi ģimenes vīrieši esot bijuši tieši vai pastarpināti saistīti ar armiju – vieni vienīgi karotāji, kuriem viss radošais ir svešs. Pulkvedis Čārlzs Blaunts bijis stingrs cilvēks, kura vienīgās vērtības bija armija, bet jebkura mūzika, tostarp arī klasiskā, tika uzskatīta par parastu troksni. Līdz ar to vienīgās dziesmas, kuras bērnībā dzirdēja mazais Džeimss, bija Silent Night un Happy Birthday. Bērnība viņam pagāja uz čemodāniem, pārbraucienos starp Britu salām uz Kipru un Vāciju, kur dienēja tēvs, aviācijas korpusa oficieris. Dīvainā kārtā tas viss Džeimsam radīja nevis riebumu un pusaudžiem raksturīgo nepakļaušanās formu, bet patiku – ne velti viņš jau 16 gadu vecumā tika pie pilota licences, kā arī iestājās Bristoles universitātes aviobūves fakultātē. Universitātē topošā mūzikas zvaigzne mācījās aviācijas teoriju un socioloģiju («Domāju, ka mēs lidosim, bet to vien darījām kā mācījāmies teoriju un krāmējāmies ap dažādām detaļām.»), turklāt abas šīs programmas viņam patika tik ļoti, ka Džeimss lekciju laikā nepārtraukti gulēja. Kaut kā viņam tomēr izdevās studijas pabeigt.

Esot pat novērsis karu

Pēc armijas apmaksāto studiju beigšanas Blantam pēc līguma nācās četrus gadus dienēt militārajās struktūrās. Iesākumā bija kursi Britu Kara akadēmijā Sandhērstā, pēc tam puisis dienēja kavalērijas pulkā, uzdienot līdz kapteiņa pakāpei. 1998. gadā – sagatavošanās kursi britu militārajā bāzē Safīldā (Kanāda), bet jau pēc gada – esi sveicināts, karš, toreizējā Dienvidslāvijā! NATO miera uzturēšanas spēku sastāvā Blants vadīja tankistu bataljonu uz robežas ar Maķedoniju, turklāt šis bataljons bija viens no pirmajiem, kas iebrauca Kosovas galvaspilsētā Prištinā, praktiski uzreiz pēc krievu desantniekiem.

Par šo laiku klīst dažādas leģendas. Savos agrīnajos atmiņu stāstos Blants klāsta, ka pirmajās dienās pēc nokļūšanas armijā visu laiku prātojis, ar ko būtu jāpārguļ, lai tiktu no šīs cēlās misijas vaļā... Toties vēlākajos atmiņu atreferējumos jau parādās dažādi varoņeposi. Piemēram, pērn no Blanta domu pērļu apcirkņiem dzima šāds stāsts: «[Prištinas] lidlaukā izvietojās apmēram 200 krievu karavīru. Man deva pavēli šaut trāpījumā un atkarot teritoriju. Sazinājos ar amerikāņu ģenerāli Vesliju Klārku, kurš komandēja NATO spēkus Eiropā: Klārks izmantoja mums ļoti neierastus epitetus, piemēram, iznīcināt. Lidlauka ieņemšanai bija politiski iemesli, bet to praktiskās sekas būtu uzbrukums krieviem. Beigās britu karaspēka Balkānos komandieris Maikls Džeksons paziņoja, ka saviem karavīriem neļaus sākt Trešo pasaules karu, un uzbrukuma lidlaukam vietā deva komandu to aplenkt.» Re, kā – izrādās, mums Blantam jāpateicas nevis par dažiem teicamiem hitiem, bet pasaules glābšanu...

Amerikā paveicās

Lai kā arī būtu ar to karošanu, tieši armijā Blants nopietnāk pievērsās mūzikai. Skolas laikā viņam ar to nebija praktiski nekāda sakara – Blantam junioram nekad nav bijis pat savas mūzikas atskaņošanas ierīces, tikai vēlāk automašīnā viņam esot bijis kāds CD atskaņotājs, kuram nācies uz sevis ripināt tikai trīs diskus – divus Beach Boys darbus, kā arī mūziku no filmas American Pie. Taču kaut kādā mistiskā kārtā jau 14 gadu vecumā viņš sāka strinkšķināt ģitāru, cītīgi apgūstot Nirvana dziesmu akordus, kā arī mēģinot komponēt kaut ko pats.

Oficiālie dziedātāja biogrāfi vēsta, ka, patrulējot Prištinas apkaimē, viņš nav šķīries no savas ģitāras, karinājis to pat tankā (komandieris gan to esot aizliedzis) un arī brīvajos brīžos rakstījis dziesmas un spēlējis ģitāru, tādējādi izpelnoties dienesta biedru kritiku par miega traucēšanu. Lai arī šādi stāsti izklausās pēc pasaciņām, nenoliedzams ir fakts, ka sava debijas albuma Back To Bedlam noslēdzošā dziesma No Bravery tiešām rakstīta jau tālajā 1999. gadā, kad Blants bija oficieris Kosovā, un vēsta par to, kā jūtas 22 gadus vecs puisis, kas nokļuvis miera uzturētāju rindās. «Es to sarakstīju, kad zābakos gulēju guļammaisā blakus savam tankam. Mums visiem bija jāguļ zābakos. Dziesma ir diezgan fatālistiska kā, cita starpā, arī viss albums,» vēlāk stāstīja Blants.

2002. gada rudenī Blants atvaļinājās no armijas un jau pēc kāda gada, bruņojies ar pāris apšaubāmas kvalitātes dziesmu demoierakstiem, devās Amerikas virzienā – uz Losandželosu. Naktīs viņš gāja uz vietējiem bāriem, kur varēja dižoties, ka uz viņu, tāpat kā uz reperi 50 Cent, arī ir šauts, tikai vienīgā atšķirība – nav trāpīts... Losandželosā viņam paveicās vēlreiz – mūzikas konferencē South By Southwest puisis iekrita acīs (vai patrāpījās pa kājām) kādreizējai 4 Non Blondies vokālistei Lindai Perijai, kura kļuvusi par spējīgu producenti un komponisti (sacerējusi dziesmas arī Kristīnai Agilerai un Pinkai). Padzirdējusi Blanta dziesmas un ģitāras spēli, Perija nolēma talantīgo jaunskungu neizlaist no acīm un drīz vien piedāvāja noslēgt līgumu ar pašas ierakstu kompāniju Custard. Tas arī tika izdarīts.

Vai zvaigznes noriets?

Lai gan albums Back To Bedlam iznāca 2004. gadā, uzreiz atzinību tas neguva – klausītājiem acis pavēra dziesma You’re Beautiful, kas stāsta par tīru un skaistu mīlestību, vienkāršām un jaukām jūtām. Šis hits klausītāju sirdīm trāpīja kā snaipera šāviens, un arī Neatkarīgās apskatniekam pirms sešiem gadiem nācās ar izbrīnu rakstīt, ka «pašlaik Eiropu gluži vai gāž riņķī relatīvi mazpazīstamais dziedātājs Džons Blants, kura debijas CD un hits You’re Beautiful ir daudzu valstu topu spicē». Drīz vien Blanta sakarā vairs nekas nešķita kā pārsteigums – pat tas, ka bijušais militārists kļuva par vienu no nedaudzajiem britiem, kuri spējuši nostāties arī Amerikas Billboard topa pirmajā vietā, – pēdējais brits, kas bija atzīmējies ar šādu panākumu, bija sers Eltons Džons tālajā 1997. gadā. Klausītāji atzinīgi novērtēja arī Blanta dziesmas Goodbye My Lover, No Bravery, High un Wisemen, bet rezultātā Back To Bedlam kopumā visā pasaulē tika pārdots vairāk nekā 12 miljonu kopiju apmērā, savukārt Lielbritānijā ieguva pat desmitkārtēja (!) platīna statusu, turklāt iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā visvairāk pārdotais albums vienā gadā.

2007. gada septembrī izdotais otrais Blanta studijas albums All The Lost Souls četru dienu laikā Lielbritānijā gan ieguva zelta diska statusu, tomēr kopumā tā pārdošanas dati knapi pārsniedza četrarpus miljonu kopiju. It kā neslikti, tomēr... Pērn novembrī izdotajam Some Kind Of Trouble gāja vēl švakāk: pat britu topā tas sasniedza tikai ceturto vietu (abi iepriekšējie bija Nr. 1), bet pārdošanas ailītē – nieka miljons ripuļu. Grūti pateikt, vai savulaik par jauno Deividu Greju un pat sera Eltona Džona mantinieku dēvēto Blantu tas īpaši uztrauc (spriežot pēc viņa zvaigžņotajiem stāstiem, gan jau uztrauc), tomēr izdevēji uzspieda puisim veikt kādas mārketinga aktivitātes. Tā, piemēram, pērn jūnijā dziedātājs sasniedza jaunu rekordu... visaugstākajā dziedāšanā. Proti, viņš koncertēja teju 13 kilometru augstumā, lidmašīnā Boeing 767. Rodas gan pamatotas šaubas, vai ar šādām aktivitātēm tiks pārdots vairāk albumu un pašam dziesminiekam iestāsies otrā elpa spožu dziesmu sacerēšanā, taču, kas zina, visādi var gadīties...

Ar savu pavāru

Pirms diviem gadiem Blants jau pabija Latvijā – 16. februārī viņš kāpa uz Arēnas Rīga skatuves. Koncerts kā koncerts, ne ar ko īpašu tas atmiņā nav palicis: aiz sajūsmas ģībt nenācās, bet arī vēlme priekšlaikus pamest halli neuznāca.

Šoreiz Blanta koncerts būs īpašāks. Tas būs pirmais publiskais pasākums jaunajā koncertzālē, kas ierīkota kādreizējā kinoteātra Palladium telpās. Preses pārstāvji ar tām tiks iepazīstināti tikai šodien, tāpēc nav priekšstata par to, kā tur varētu izskatīties, taču ir skaidrs, ka jaunā zāle nebūs īpaši ietilpīga. Par to liecina arī biļešu cenas uz šo koncertu – mūsu apstākļiem visai astronomiskie 34 lati, turklāt koncerta dienā, ja tās vēl būs atlikušas, biļetes būšot vēl dārgākas. «Blanta komandas uzņemšana Palladium telpās mums kā koncertu organizatoriem ir jauns izaicinājums, jo jaunajā koncertzālē paredzēts rīkot lielākoties vidēja mēroga grupu uzstāšanās,» saka aģentūras Positivus Music vadītājs un koncertzāles līdzīpašnieks Ģirts Majors.

Blanta komanda koncerttūrē Rīgā ieradīsies ar savu pavāru un mobilo virtuves iekārtu. Tā kā koncertzālē Palladium nav iespējas ierīkot pagaidu virtuvi, mūziķa pavārs plāno izmantot tuvējā restorāna Čarlstons virtuvi. Blants pašlaik ir koncertturnejā pa Austrumeiropu un pārsvarā uzstājas arēnās, tādēļ koncertšovu Palladium koncertzālē var uzskatīt par ekskluzīvu notikumu. Kopā ar mūziķi divos tūres autobusos Rīgā ieradīsies 35 cilvēku komanda, kā arī četri kravas furgoni ar skatuves tehnisko aprīkojumu. Ko viņš dziedās? Diez vai gaidāmi kādi pārsteigumi – droši vien, ka lielāko daļa repertuāra sastādīs dziesmas no Some Kind Of Trouble. Un gan jau būs arī You’re Beautiful.