Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

LOK viceprezidents: rīta vingrošana uzlabo veselību

Šopiektdien, 30. septembrī, Olimpiskajā dienā 38 000 skolēnu no visas Latvijas centīsies atjaunot rīta vingrošanas tradīciju. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) organizētajā pasākumā aicināti piedalīties visi, kas to vēlas, visi, kam pulksten desmitos no rīta pieejams Radio SWH, kas tiešraidē vadīs rīta vingrošanu.

LOK viceprezidents Žoržs Tikmers cer, ka kopīgiem spēkiem izdosies tradīciju atjaunot un nākamgad rīta vingrošanā piedalīsies nevis tikai 48, bet visu 119 Latvijas pašvaldību skolēni.

Vismaz reizi dienā

Olimpisko dienu visā pasaulē organizē Starptautiskā Olimpiskā komiteja, un kopš 1992. gada šo tradīciju pārņēmusi arī Latvija. Piemēram, pērn iedzīvotājiem bija iespēja bez maksas apmeklēt vairākus olimpiskos sporta centrus un sasniegt savus rekordus – pasākums pulcēja vairāk nekā 5000 cilvēku, atceras Ž. Tikmers. «Nolēmām, ka pasākumu vajag pilnveidot un uzsvaru likt ne tikai uz rekordiem, bet kustību kompleksu, ko var izpildīt gan lieli, gan mazi vingrotāji, jaunieši un ģimenes,» stāsta olimpiskais vicečempions.

Piektdien skolēni ne tikai vingros. Katrā pasākuma norises vietā, kopumā 48 pašvaldībās, jaunieši sacentīsies arī pretstafetē, notiks bērnu zīmējumu konkursa vērtējums. Lai sagatavotos atbildīgajiem startiem, LOK sadarbībā ar Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas Vingrošanas katedras docenti Inesi Ļubļinsku izstrādājis vingrošanas kompleksu, ko iespējams noskatīties mājas lapā www.olimpiade.lv.

«Veselības ministrijas dati par bērnu veselības kopējām tendencēm ir ļoti satraucoši, bet fiziskās aktivitātes ir svarīgs elements veselības uzlabošanā. Ar šo pasākumu vēlamies atjaunot rīta vingrošanas tradīciju un ceram, ka bērni neaizmirsīs vingrot arī pēc tam – starpbrīžos vai pēc grūtām stundām,» saka LOK viceprezidents.

Pārbaudīta vērtība

Ž. Tikmers stāsta, ka viņš ar savu astoņus gadus veco dēlu Jāni regulāri vingro rītos – bez hantelēm ievingrinot visas muskuļu grupas. LOK mājas lapā pieejamais vingrošanas video ir kustību minimums, taču katrs individuāli var šo kopumu paplašināt. «Šie vingrojumi nav nedz sarežģīti, nedz grūti, tie ļauj improvizēt. Šis ir klasisks vingrojumu komplekss, kura vērtību ir pārbaudījis laiks,» saka Ž. Tikmers. Kopā ar I. Ļubļinsku video sporto olimpiskais čempions vingrošanā Igors Vihrovs, spēkavīrs Raimonds Bergmanis, basketbolistes Elīna Babkina un Liene Jansone, olimpiskais vicečempions kamaniņu braukšanā Andris Šics un citi titulēti sportisti.

Balvas visiem

Olimpiskajai dienai šogad pieteikušās 48 pašvaldības, pārējās LOK aicinājumam neatsaucās. Ž. Tikmers cer, ka nākamgad piekrišana būs lielāka, jo pasākums ir bez maksas, turklāt rezultatīvākie sportisti un komandas saņems vērtīgas balvas. Katrs no 38 000 dalībnieku saņems stilizētu hanteļu komplektu un diplomu, ko parakstījuši LOK un Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidenti. Savukārt par sportiskiem sasniegumiem labākās skolas komandas saņems īpašu keramikas hanteli, speciālu sporta bumbu grozu ar 12 futbola, basketbola un volejbola bumbām katrā. Trīs no tām būs profesionālās – ar kādām spēlē pasaules mēroga sacensībās. Turklāt 1200 bērniem no visas Latvijas būs iespēja 16. oktobrī Arēnā Rīga klātienē redzēt, kā spēlē Rīgas Dinamo un Astanas Baris. «Pasākuma norises vietā viesosies arī olimpiskie vēstneši – kāds no Latvijas olimpiešiem, kurš piedalīsies sacensību atklāšanā un vingrošanā, kā arī apbalvos labākos,» saka Ž. Tikmers.

Olimpiskā diena pilnībā tiek finansēta no piecu LOK sponsoru līdzekļiem. Pasākuma ģenerālsponsori ir O!Karte, a/s Latvijas valsts meži; sponsori Swedbank, a/s Latvijas gāze un a/s Latvijas dzelzceļš.