Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Atlantijas okeānā atrasts vraks ar lielu sudraba kravu

© Scanpix

Amerikāņu kompānija Odyssey Marine Exploration, kas nodarbojas ar jūras dzelmē nogrimušu dārgumu meklēšanu, paziņojusi, ka tai Atlantijas okeāna ziemeļos izdevies atrast britu kuģi SS Gairsoppa, kas 1941. gadā nogrima ar vairāk nekā 219 tonnas smagu sudraba kravu.

Kravas izcelšana tiks uzsākta nākamā gada pavasarī – tiek lēsts, ka tās pašreizējā vērtība ir 210 miljoni dolāru, un dārgumu meklētājiem saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar Lielbritāniju, pienāksies 80% atraduma.

AFP atgādina, ka Otrā pasaules kara laikā kravas kuģis SS Gairsoppa bija nodots Lielbritānijas kara transporta ministrijas rīcībā. 1941. gadā 125 metrus garais kuģis atstāja Indiju ar ievērojamu sudraba, čuguna un tējas kravu. Ziemeļatlantijā kuģis iekļuva vētrā, tika nošķirts no pārējā konvoja, tam palika ļoti maz degvielas, un kapteinis nolēma doties nevis uz Angliju, bet gan Golvejas ostu Īrijā. Taču 1941. gada 17. septembrī kravas kuģi nogremdēja vācu zemūdenes izšauta torpēda un no 85 jūrniekiem izglābās tikai viens, kurš nelielā glābšanas laiviņā nokļuva līdz krastam.

Pēckara gados ir bijuši vairāki mēģinājumi atrast šā kuģa vraku, līdz, izmantojot modernākās tehnoloģijas, ar to tikuši galā speciālisti no Odyssey Marine Exploration – viņi uzgājuši nogrimušo kuģi mazliet vairāk nekā 500 kilometru attālumā no Īrijas piekrastes, kur tas guļ 4700 metru dziļumā. Tas gan nebūs šķērslis, lai izceltu kuģa kravu, galveno uzmanību, protams, pievēršot sudraba lietņiem, sarunā ar Reuters stāstījis kompānijas pārstāvis Endrū Kreigs. Viņš atklājis, ka vraks jau izpētīts ar zemūdens robota palīdzību un konstatēts, ka nogrimušais kuģis atrodas horizontālā stāvoklī un tā kravas telpu lūkas nav bloķētas. «Ņemot vērā vraka novietojumu un stāvokli, mēs esam pilnīgi pārliecināti, ka operācija, kuras laikā plānots izcelt sudrabu, būs veiksmīga,» sacījis E. Kreigs, piebilstot, ka šis atradums droši vien uzskatāms par lielāko nogrimušo dārgmetālu kravu, kādu jebkad izdevies uziet pētniekiem. E. Kreigs paziņojis, ka projekta pirmā fāze – vraka uzmeklēšana un identifikācija – ir sekmīgi beigusies un tagad kompānija sāk plānot kravas izcelšanu. Domājams, ka darbi tiks uzsākti nākamā gada pavasarī.

Odyssey Marine Exploration prezidents Marks Gordons sarunā ar AFP atgādinājis par UNESCO aplēsēm, kas liecina, ka Pasaules okeāna dzīlēs atrodas aptuveni trīs miljoni kuģu vraku, kuros ir dārgmetāli miljardiem dolāru vērtībā. «Lielākā daļa okeāna dibena vēl nemaz nav pētīta. Mēs daudz vairāk zinām par Mēness virsmu nekā par okeāna dziļākajām ieplakām,» viņš uzsvēris.

Reuters norāda, ka šoreiz Odyssey Marine Exploration rīkojusies tālredzīgi, laikus noslēdzot līgumu ar Lielbritānijas valdību – prakse liecina, ka vraka atrašanās neitrālos ūdeņos ne vienmēr ir pietiekams pamats, lai kāds neizvirzītu pretenzijas uz izceltajiem dārgumiem. 2007. gada maijā kompānija paziņoja, ka neitrālos ūdeņos atradusi kāda 1804. gadā nogrimuša kuģa vraku, no kura tika izcelts 500 000 sudraba monētu. Apgalvojot, ka runa ir par spāņu kuģa Nuestra Senora de las Mercedes vraku, savas pretenzijas uz atradumu pieteica Spānija, un tiesas process šajā lietā joprojām turpinās.