Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pēc deputāta gaitu beigām latviešu žurnālisti profesijā neatgriežas, krievu mediji darbu turpina

Pēc ievēlēšanas 11.Saeimā Kārlis Seržants (Zaļo un zemnieku savienība) neatgriezīsies raidījuma "Degpunktā" vadītāja krēslā, un arī citi latviešu valodā rakstošo un raidošo mediju pārstāvji aktīvi līdzšinējo darbu vairs neturpinās, savukārt abi jaunajā parlamenta sasaukumā ievēlētie krieviski rakstošās avīzes "Vesti Segodnja" žurnālisti darbību profesijā turpinās, liecina aģentūras BNS veiktā līdzšinējo žurnālistu aptauja, kas saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotajiem provizoriskajiem rezultātiem ieguvuši deputāta mandātu.

Saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem 11.Saeimā ievēlēti vairāki žurnālisti – bez Seržanta deputāta mandātu ieguvusi arī "Latvijas Avīzes" žurnāliste Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) un Ilmārs Latkovskis (Nacionālā apvienība), kurš līdz šim darbojās Latvijas Televīzijā (LTV), kā arī divi krieviski rakstošās avīzes "Vesti Segodnja" žurnālisti – Nikolajs Kabanovs (SC), kurš, neskatoties jau uz ilgstošu atrašanos deputāta amatā, turpina publicēties avīzē, un Marjana Ivanova-Jevsejeva ("Saskaņas centrs", SC).

Latkovskis pastāstīja, ka līdz 17.oktobrim piedalīsies raidījuma "Viss notiek" veidošanā, ko demonstrē LTV, taču pēc tam meklēs kādu citu radošu darbu, ko varētu savienot ar deputāta amatu.

"To noteiks divi faktori – ko varu likumīgi atļauties un ko varu atļauties laika ziņā, bet skaidrs, ka aktīva žurnālistika tā nebūs. Šī man ir jauna situācija, un prakse rādīs, kā būs," sacīja Latkovskis.

Viņaprāt, žurnālistiku un deputāta pienākumus regulāri savienot nav iespējams. No politiskajiem materiāliem gan vajadzētu norobežoties, tomēr "atteikties no radošā negribas", atzina žurnālists.

Arī Seržants, kurš ierobežojumu dēļ, kas noteikti deputātu kandidātiem, atstāja LNT raidījuma "Degpunktā" vadītāja krēslu, aģentūrai BNS norādīja, ka televīzijā neatgriezīsies.

"Vadītājs tagad ir cits, mainījies arī raidījuma noformējums, bet ziņu sižetus veidot man nav laika, un tas arī nebūtu ētiski. Iepriekš es raidījumu tikai vadīju, saturu neietekmējot, kas tagad vairs nav iespējams," viņš paskaidroja.

Seržants atcerējās, ka sešu gadu laikā, kopš viņš vadījis "Degpunktā", tikai viens politiķis esot figurējis sižetos – Jelgavas novada domes mērs Ziedonis Caune. "Viņš pamatīgi dabūja pa mizu, viņš ir ZZS biedrs, tā ka man neviens nevarētu pārmest, ka esmu mēģinājis darīt ko politisku," norādīja tautas kalps.

Jaunā raidījuma veidolu Seržants gan nevēlējas vērtēt. ""Tautas balss" pašlaik ir lielāks degpunkts nekā "Degpunktā"," vien piebilda deputāts.

Arī Mūrniece, kas pašlaik vēl raksta "Latvijas Avīzei", ir pārliecināta, ka savienot deputāta pienākumus ar žurnālistiku būs neiespējami, tāpēc plānojusi iesniegt atlūgumu un darbu avīzē pamest.

"Cilvēku uzticība ir bijusi ļoti liela, kas vēlējušies mani redzēt Saeimā, līdz ar to izšķiršanās ir skaidra – strādāšu tikai Saeimā," pastāstīja žurnāliste. Laikrakstu viņa pametīs pēc tam, kad CVK būs publicējusi oficiālos vēlēšanu rezultātus. Patlaban žurnāliste pabeidzot iesāktos darbus – intervijas ar vēsturniekiem. Tomēr viņa arī neizslēdz, ka žurnālistikā pēc gadiem varētu atgriezties.

Savukārt "Vesti Segodnja" komentētājs Nikolajs Kabanovs publicēšanos uzskata par goda lietu.

"Uzskatu to par goda lietu, jo daudzi ievērojami politiķi – Vinstons Čērčils, Vladimirs Iļjičs Ļeņins un tā joprojām – arī nodarbojās ar publicistiku un bija labi apmaksāti autori. Likums to atļauj, un es ar to nodarbojos. Es izmantoju žurnālistiku kā resursu savai politiskajai darbībai," neslēpa autors.

Arī Marjana Ivanova-Jevsejeva, kas saskaņā ar CVK provizoriskajiem datiem ievēlēta 11.Saeimā, turpinās publicēties "Vesti Segodnja" kā ārštata autore. Viņas specialitāte ir ekonomika. Jaunievēlētā parlamentāriete uzsvēra, ka centīsies būt maksimāli objektīva un strādās atbilstoši žurnālistu ētikas normām. "Visu, kas notiks Saeimā, man gribētos izklāstīt arī savā avīzē tādā mērā, kā varēšu to darīt," sacīja Ivanova-Jevsejeva.

Oficiālos vēlēšanu rezultātus CVK plāno paziņot šajā vai nākamajā nedēļā.