Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Valsts prezidents norāda uz ļoti dziļo krīzi eiro zonā

Eiro zonā ir iestājusies ļoti dziļa krīze, kurai patlaban nav skaidra risinājuma, uzrunājot Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) kongresa dalībniekus, trešdien sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš aicināja ārzemju latviešus savā organizācijā iesaistīt Latvijas iedzīvotājus, kas dodas prom tā saucamā ekonomiskās emigrācijas viļņa laikā.

"Šajā brīdī Eiropas Savienībā un it sevišķi monetārajā savienībā ir iestājusies ļoti dziļa krīze, kurai patlaban nav skaidra risinājuma. Paredzēt, kā tā attīstīsies uz priekšu, ir praktiski neiespējami. Lūgtu visus to paturēt prātā," norādīja Valsts prezidents.

Viņš arī teica, ka Latvijā ir sasniegts ļoti daudz, taču cerības vienmēr būs augstākas. Tāpēc attiecības starp cerībām un gaidām šajā brīdi sabiedrībā rada spriedzi.

Prezidents minēja, ka turpmākajā laika periodā līdz 2020.gadam lielākie notikumi un lēmumi risināsies ārpus Latvijas. To vajadzētu apzināties un izvērtēt šo situāciju, it sevišķi šajā pasaules nenoteiktajā ekonomiskajā situācijā.

"Visa tā dēļ mēs zaudējam un acīmredzot arī turpmāk zaudēsim daudzus un diemžēl spējīgākos cilvēkus. Šeit jūsu organizācijai [PBLA], kas pārstāv visu pasauli, būs ļoti liela loma, lai stabilizētu iekšējo situāciju. Ja tas neizdosies, varam droši uzskatīt, ka caur šo dramatisko mūsu garaspēku zaudējumu pēc 20 gadiem būs sarežģīti runāt par Latvijas politisko un ekonomisko neatkarību. Tāpēc man ir liels lūgums aktīvi iesaistīties šajā darbā, neatkarīgi kurā pasaules malā jūs atrodaties," aicināja Bērziņš.

"Patlaban nav pamata pesimismam, ka mēs ejam nepareizā virzienā. Latvija ir nacionāla un demokrātiska valsts. Pie šāda turpmākā ceļa arī mēs visi pieturēsimies," viņš sacīja uzrunā ārzemju latviešiem.

Jau ziņots, ka šogad aprit 20 gadu, kopš PBLA savas gadskārtējās valdes sēdes notur Rīgā, un 55 gadi kopš PBLA dibināšanas ASV 1956.gadā.

PBLA ir ārzemju latviešu organizāciju augstākā pārstāvība, kas apvieno sešu mītnes zemju centrālās latviešu organizācijas – Amerikas Latviešu apvienību, Eiropas Latviešu apvienību, Latviešu nacionālo apvienību Kanādā, Latviešu apvienību Austrālijā un Jaunzēlandē, Dienvidamerikas un Karību Latviešu apvienību un Krievijas Latviešu kongresu.