Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Valstij par Talsu traģēdijā zaudēto meitu mātei jāmaksā 20 000 latu, spriedums nav pārsūdzams

Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien atstāja spēkā iepriekšējās tiesu instances spriedumu, ar kuru valstij Talsu traģēdijā bojāgājušās meitenes mātei jāizmaksā 20 tūkstoši latu.

Spriedums nav pārsūdzams, norāda tiesas pārstāve Baiba Kataja.

Iepriekšējā instance par labu Anitai Bērtelsonei, kas traģēdijā zaudēja tolaik desmit gadu veco meitu no valsts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā nolēma piedzīt 20 tūkstošus latu.

Apelācijas instances tiesa jau iepriekš noraidīja bojāgājušās meitenītes brāļa prasību.

Pirmā instance par labu Bērtelsonei nolēma piedzīt 80 tūkstošus latu no Latvijas valsts VUGD personā, bet par labu brālim ‒ 20 tūkstošus latu.

Anita Bērtelsone kopumā no valsts vēlējās 500 000 latu kompensāciju, bet brālis ‒ 250 000 latu.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas Senāts 9.februārī atstāja spēkā iepriekšējās tiesu instances spriedumu, ar kuru valstij Talsu traģēdijā cietušajam jāizmaksā 100 tūkstoši latu. Spriedums nav pārsūdzams. Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra kopumā 101 296 lati, lai ne vien izmaksātu kompensāciju, bet arī segtu tiesas izdevumus 1296 latu apmērā.

Saskaņā ar tiesas lēmumu Latvijas valstij VUGD personā tagad jaunajam vīrietim, kuram traģēdijas brīdī bija 11 gadu un kurš gūto traumu dēļ atzīts par rīcībnespējīgu, jāsamaksā atlīdzība par morālo kaitējumu un gūto sakropļojumu.

Ziņots arī, ka Rīgas apgabaltiesa vairāk nekā 12 prasībās saistībā ar Talsu traģēdijā nodarīto morālo vai veselības kaitējumu jau pasludinājusi spriedumus un prasības daļēji apmierinātas par kopējo summu 1 337 000 latu. Naudu uzdots samaksāt gan VUGD, gan Iekšlietu ministrijai. Tikai pāris prasībās spriedums stājies spēkā, jo tiesāšanās Augstākajā tiesā vēl turpinās.

Tiesā iesniegto prasību kopējā summa ir vairāk nekā astoņi miljoni latu.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā lūza ugunsdzēsēju automašīnas autopacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorskim atstāja spēkā Saldus rajona tiesas spriedumu ‒ brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Zagorskis spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, taču tā nemainīja Kurzemes apgabaltiesas piespriesto.

Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.