Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Izbeigta Lokerbijas lieta

Neraugoties uz Lielbritānijas varas iestāžu aicinājumu, Lībijas Nacionālās pagaidu padomes (NTC) amatpersonas likušas saprast, ka negrasās pieļaut, ka no jauna tiks tiesāts Abdelbasets al Megrahi, kurš savulaik tika atzīts par vainīgu kompānijas PanAm lidmašīnas uzspridzināšanā virs Lokerbijas ciemata 1988. gadā.

«Šī lieta ir slēgta,» paziņojis Mohammeds al Alagi, kurš Lībijas nemiernieku valdībā pašlaik ieņem tieslietu ministra amatu. Viņš atgādinājis, ka 2001. gadā tiesas prāvā, kas tika rīkota Nīderlandē, apsūdzētais jau atzīts par vainīgu un viņam piespriests mūža ieslodzījums. 2009. gadā A. al Megrahi tika atbrīvots, jo ārsti atzina, ka viņam ir vēzis un dzīvot atlicis ne vairāk kā pāris mēnešus. Tomēr pēc tam, kad Lībijas nemiernieki ieņēma Tripoli, noskaidrojās, ka spridzinātājs joprojām ir dzīvs. M. al Alagi atgādinājis, ka lēmumu par A. al Megrahi atbrīvošanu «līdzcietības vadītas» pieņēmušas Skotijas un Lielbritānijas valdības, un uzsvēris, ka nevienas valsts tiesu prakse nepieļauj cilvēka vairākkārtēju tiesāšanu par vienu un to pašu noziegumu. «Viņš savu sodu jau ir izcietis,» rezumējis ministrs, kura sacīto citē Reuters.

Tomēr Lielbritānijas ārlietu ministrija vēlāk paziņojusi, ka sarunās ar NTC un tās līderi Mustafu Abduldžalilu panākta vienošanās, ka Lībijas jaunās varas iestādes neliegs pieeju britus interesējošajiem dokumentiem, kas attiecas uz Lokerbijas katastrofu, un, iespējams, ļaus nopratināt vēl vairākus lieciniekus. Iepriekšējās tiesas prāvas laikā toreizējam Lībijas līderim Muamaram Kadāfi bija iesniegts saraksts ar vēl astoņu Lībijas pilsoņu vārdiem – britu izmeklētāji vēlējās nopratināt šos cilvēkus, bet M. Kadāfi tam nepiekrita. Reuters atzīst, ka šo ļaužu atrašanās vieta medijiem nav zināma, taču, iespējams, to zina īpašie dienesti. «Mūsu izmeklēšana vēl ne tuvu nav beigusies,» uzsvērusi kāda britu valdības amatpersona.