Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Rosina anulēt licences, ja komersanti tirgo alkoholu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam

Nacionālā alkoholisma ierobežošanas padome trešdien sēdē rosināja izvērtēt licences anulēšanu komersantiem, ja tiek pārkāpti alkohola tirdzniecības ierobežojumi, aģentūrai BNS pavēstīja Veselības ministrijas (VM) preses sekretārs Oskars Šneiders.

Viņš norādīja, ka padomes sēdē diskutēts par nepieciešamajiem pasākumiem Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projektā 2012.‒2014.gadam.

"Kā viens no priekšlikumiem, lai pastiprinātu cīņu pret komersantiem, kuri, pārkāpjot likumu, pārdod alkoholu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam, tika piedāvāta licences anulēšana šādiem tirdzniecības uzņēmumiem," informēja Šneiders un uzsvēra, ka, ņemot vērā, ka alkoholam ir īpaši postoša ietekme uz bērniem un jauniešiem, un, agri sākot lietot alkoholu, pastāv četras reizes lielāks risks kļūt atkarīgam, īpaša uzmanība ir jāpievērš tam, lai alkoholu netirgotu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam.

"Lai arī pēdējo gadu statistika liecina, ka pakāpeniski palielinās policijas konstatētie tirdzniecības ierobežojumu pārkāpšanas gadījumi un uzlikto naudas sodu apmērs pārdevējiem un komersantiem, jāvērtē iespējas, kā nepilngadīgiem jauniešiem samazināt iespēju iegādāties alkoholu un palielināt komersantu atbildību par šādiem pārkāpumiem," uzsvēra VM preses sekretārs un atgādināja, ka 2009.gadā policija piemērojusi 21,5 tūkstošu latu naudas sodu, 2010.gadā – 39,9 tūkstošu latu, bet 2011.gada septiņos mēnešos – 21,5 tūkstošu latu naudas sodu.

Nākamā mēneša laikā ar valsts pārvaldes institūciju pārstāvjiem paredzēts izvērtēt citu valstu pieredzi šādas normas piemērošanā un iespējas to ieviest Latvijā, informēja Šneiders.

Sanāksmes laikā arī uzsvērts, ka alkohols ir trešais lielākais riska faktors slimību izcelsmē pēc tabakas un augsta asinsspiediena un tas izraisa ne tikai atkarību, bet arī vairāk nekā 60 dažādu slimību un veselības traucējumus – traumas, garīgās veselības un uzvedības traucējumus, kuņģa un zarnu trakta slimības, sirds un asinsvadu slimības, plaušu slimības, imūnsistēmas traucējumus, kaulu un muskuļu slimības, kā arī reproduktīvās veselības traucējumus –, tādēļ jāparedz kompleksi pasākumi, kā dēļ samazinātos alkohola patēriņš.

VM pārstāvis atgādināja, ka 27.septembrī Ministru kabineta sēdē apstiprinātas Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.‒2017.gadam, kas nosaka precīzus virzienus, kādos jāveido sabiedrības veselības politika, lai saglabātu Latvijas iedzīvotāju veselību, kā dēļ pagarinātos iedzīvotāju paredzamais mūža ilgums, bet nodzīvotie gadi būtu pēc iespējas veselīgāki. Attiecībā uz alkoholisko dzērienu patēriņa samazināšanu kā galvenie rīcības virzieni plānota nelikumīgas alkoholisko dzērienu aprites apkarošana, kvalitātes un nekaitīguma kontrole, reklāmas ierobežošana, pieejamības jauniešiem samazināšana un tirdzniecības ierobežošana.

Nacionālā alkoholisma ierobežošanas padome ir Ministru kabineta izveidota konsultatīva institūcija, un tās darbības mērķis ir samazināt alkohola patēriņu un tā radītās sekas. Padomē ir pārstāvji no ministrijām, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirgotāju asociācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra, Latvijas Pašvaldību savienības un Veselības ekonomikas centra.