Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pacienti par ārstu kļūdām no ārstniecības riska fonda varēs saņemt līdz pat 100 tūkstošiem latu

Pacienti par ārstu kļūdām no ārstniecības riska fonda varēs saņemt līdz pat 100 tūkstošiem latu, otrdien par iecerēm vēsta "Latvijas Avīze".

Veselības ministrija (VM) veido šādu fondu, kam jāsāk darboties no 2012. gada 1.janvāra, lai slimniekiem nebūtu gadiem jātiesājas un lai ārsti būtu kaut daļēji aizsargāti pret profesionālām neveiksmēm.

Ministrijā skaidro, ka profesionālās atbildības apdrošināšana veselības aprūpē ir ļoti nozīmīga. Visi privāti praktizējošie ārsti ir apdrošinājušies pret iespējamo kaitējumu, kas neapzināti var tikt nodarīts pacienta veselībai. Apdrošināšanas minimālā summa ir 1000 latu gadā, taču tas netiek prasīts valsts un pašvaldību slimnīcu mediķiem, tāpēc lielākā daļa no viņiem nav civiltiesiski apdrošinājušies pret darbā pieļautajām kļūdām.

Ja pacients vēlas saņemt atlīdzību par viņa veselībai nodarītu kaitējumu no valsts vai pašvaldību slimnīcas daktera, viņam jāsniedz prasība tiesā. Tas ir ļoti ilgs slimniekam neizdevīgs process, secinājusi VM.

Avīze norāda, ka ministrija pašlaik vērtē vairākus variantus – apdrošināt ārstu atbildību pie privātajiem apdrošinātājiem, darīt to daļēji privāti un daļēji ar valsts finansiālu atbalstu vai pilnībā to uzticēt valstij.

Patlaban turpinās darbs pie ārstniecības riska fonda normatīvā regulējuma. Lai varētu izpildīt Pacientu tiesību likumu un fonds varētu darboties, tām ārstniecības iestādēm, kas lielāko daļu finansējuma saņem no valsts budžeta, būs jāiemaksā fondā noteikta naudas summa. Fondā, visticamāk, sākumā strādāšot trīs speciālisti, kas, reorganizējot Veselības norēķinu centru un Veselības ekonomikas centru, tikšot tur norīkoti.

Likumā noteiktā maksimālā summa, ko pacients varēs saņemt no fonda, būs 100 tūkstoši latu. Katru gadījumu, kad pacients būs vērsies fondā ar sūdzību par savai veselībai nodarītu kaitējumu, izvērtēs Veselības inspekcija.

"Latvijas Avīze" izpētījusi, ka 2011.gada pirmajā pusgadā Veselības inspekcijā izskatīja 581 sūdzību par veselības aprūpes kvalitātes jautājumiem. Konstatēti 115 pārkāpumi un sodītas 112 ārstniecības personas.